Poola Euroopa minister Witold Sobkow ütles eelmisel neljapäeval küsimusele, kas Poola blokeeriks ilma harta ratifitseerimiseta uue EL-Vene lepingu: “jah, ilma probleemita,” teatab Euobserver.

“Me tahame, et Venemaa austaks seda, mis on kirjutatud olemaseolevatesse lepetesse. Me tahame Venemaaga rääkida, me ei soovi teda isoleerida. Me tahame alustada sõbralikult positsioonilt, kuid räägime valju häälega. Nii me arvame, tundes Venemaad, teades, kuidas ta toimib,” ütles minister.

Poolakad on vihjanud, et võivad vetost loobuda, kui uues strateegilise partnerluse leppes tehakse muudatusi, mis arvestavad rohkem Poola huvidega. Eelkõige on mainitud Varssavi vastuseisu Vene-Saksa Balti mere gaasijuhtmele. Poolat ärritab ka Venemaa blokaad Poola lihale ja aedviljadele.

Esmaspäeval toimub Brüsselis liidu välisministrite kohtumine, millel üritatakse vastu võtta euroliidu “ühispositsioon” EL-Vene pakti osas. Kui Poola sellele veto paneb, lükkuvad läbirääkimised Venemaaga selles küsimuses edasi.

Venemaa keeldub 1991. aastal sõlmitud energiahartat ratifitseerimast, harta annaks Euroopa firmadele vabaduse asuda välja arendama gaasivälju ja ehitama gaasitorusid. Enamik Euroopa riike on ammu kaotanud lootuse, et lepe ratifitseeritakse ning otsivad “pragmaatilist” värsket lahendust.