Abordi keelustamise ettepanek peab aga siiski neljapäeval läbima veel seimi täiskogu hääletuse. Parlament otsustab, kas loobuda plaanist kohe või saata see tagasi komisjoni edasisest arutamiseks, vahendab Associated Press.

Kahe päeva vältel pärast esmaspäevast naiste streiki ja meeleavaldusi tänavatel on Poola juhid märku andnud, et ei toeta siiski abordi täielikku keelamist.

Mõned PiS-i liikmed teatasid, et hääletasid vastu, sest ei toeta kriminaalkaristuste kehtestamist aborti teinud naistele.

Kõnealuse ettepaneku järgi ootaks nii aborti teinud naisi kui ka nende arste kuni viieaastane vanglakaristus.

Poola teadus- ja kõrgharidusminister Jarosław Gowin ütles, et naiste protestid „panid meid mõtlema ja õpetasid meile alandlikkust“ ning „abordi täielikku keeldu ei tule“.

Seaduseelnõu algatanud fondi Pro – Õigus Elule (Fundacja Pro – prawo do życia) ja liikumise Stop Aborcji juht Mariusz Dzierżawski avaldas aga lootust, et see saadetakse arutamiseks tagasi komitee tasemele. Dzierżawski ei olnud siiski optimistlik ning ütles, et konservatiivsed parlamendiliikmed on oma valijad reetnud.

Opositsiooniliider ja endine peaminister Ewa Kopacz kuulutas vabaduse ja paljude tänavatele tulnud naiste võitu.

Poolas on abort juba niigi ebaseaduslik, seda on lubatud teha vaid vägistamise, intsesti, raskesti kahjustatud loote või ema elu ohus olemise korral. Praktikas keelduvad mõned arstid moraalsele vastuseisule viidates isegi seaduslike abortide läbiviimisest.

Poola naised käivad aborte tegemas tavaliselt Saksamaal või teistes naaberriikides või tellivad interneti teel abordipille.

Abordivastane algatus kogus täieliku keelamise poolt 450 000 allkirja ning seda toetas katoliku kirik.