Suurele tragöödiale pühendatud mälestusmärk avati alles nädalavahetusel, 22. novembril. See kujutas endast kaheksat eri suuruses risti, mis sümboliseerib terveid perekondi ja põlvkondi, kes surid nälja kätte, kirjutab Ukrainskije Novosti.

Vargusest rääkis üks mälestusmärgi püstitamise initsiaatoreid, Poltaava oblasti poliitvangide ja represseeritute ühingu juht Vladimir Stepanjuk. Miilitsale on juba saadetud vastav avaldus kriminaalasja algatamiseks.

Stepanjuk hindas juhtunut kui hukkunute mälestuse mõnitamist. Tema arvates võisid sellega hakkama saada „vaid nende inimeste järeltulijad, kes organiseerisid selle näljahäda“.

Ukraina teaduste akadeemia demograafia ja sotsiaaluuringute instituudi arvestuste kohaselt suri 1930ndatel olnud massilise näljahäda tagajärjel 3,5 miljonit inimest. President Viktor Juštšenko arvates on see arv kordades suurem.

Eelmisel nädalal toimusid üle Ukraina holodomor’i 75. aastapäeva puhul mälestusüritused. 22. novembril kell 16 kuulutati üle terve riigi välja ohvrite mälestuseks vaikuseminut.