Selline tegevus ei ole Soome politsei teatel organiseeritud, kuigi rünnakud on sarnased ja on toimunud lühikese ajaperioodi jooksul, vahendab Yle Uutiset.

„Tihti toidavad selliseid teod teineteist. Kui üks seda teeb, leitakse, et „no me lähme teeme sama siin meie piirkonnas“,“ kirjeldas Soome politseivalitsuse politseikontroll Tommi Reen.

Ei ole teada, et ründajad oleksid teineteisega ühenduses olnud. Ei ole ilmnenud ka sidemeid rassistlike äärmusliikumistega, nagu natsionaalsotsialistlik Soome Vastupanuliikumine.

„Võime rääkida lausa üksikute isikute mõttevälgatustest, kus alkohol on siis taustamõjur,“ võttis Reen kokku.

Üks ühine tegur on kõige tõenäolisemalt rassistlik maailmavaade. Vastuvõtukeskuse vastane rünnak läheb automaatselt politsei vihakuriteo kategooriasse.

„Küllap see sisserändevastasus on siin ühendav tegur. Kui minnakse selliseid tegusid toime panema, võime kindlasti rääkida päris rassismist,“ ütles Reen.

Kouvolas jõi keskealine mees ennast ühel septembriõhtul täis, võttis takso ja sõitis Keltakangase hädamajutusüksuse juurde ning viskas vastu ust süütepudeli. Süütamiskatse ebaõnnestus, leegid jäid hoonest väljapoole ja mees saadi kätte.

Kouvola ründaja oli kirjutanud ja jaganud rassistlikke ja sisserändevastaseid tekste sotsiaalmeedias. Kinnipidamise hetkel oli ta teadetekohaselt öelnud, et „järgmine kord peab võtma suurema pudeli ja need mudakoonud tuleb tappa“.

Ründajale määrati aasta reaalset vangistust. Karistust karmistas teo rassistlik motiiv, mille tõestamine on kohtus kerge, kui rünnaku sihtmärk on vastuvõtukeskus.