Liberaal Smith, kelle vööümbermõõt - ta kaalus 28 kivi ehk stone'i (178 kilogrammi) - ning mahlakad ja otsekohesed väljaütlemised tegid temast parlamendis värvika kuju, seisis kogu oma karjääri jooksul silmitsi kahtlustega väärkohtlemisest, ent tema vastu ei esitatud kunagi ühtegi süüdistust, vahendab BNS.

Nii politsei kui riigiprokuratuur ütlesid, et kui kaks aastakümmet poliitikuna tegutsenud Smithi suhtes oleks tänasel päeval kahtlustusi avaldatud, oleks talle süüdistused esitatud ja ta kohtu alla antud.

Smith oli Loode-Inglismaal Rochdale'i poisteühenduse hosteli sekretär ning teda süüdistati haavatavate noorukite väärkohtlemises - löömises ja katsumises.

"Politsei tunnistab nüüd avalikult, et noored poisid olid Smithi toime pandud füüsilise ja seksuaalse väärkohtlemise ohvrid," ütles Suur-Manchesteri politsei pressiesindaja.

Tema sõnul esitati esmalt riigiprokuratuuri juhile ja hiljem riigiprokuratuurile kolm eraldi toimikut, mis olid seotud Smithi väidetavate süütegudega. Väidetavaid väärkohtlemisjuhtumeid uuriti 1970., 1998. ja 1999. aastal, kuid ühelgi korral kohtuprotsessi ei järgnenud.

Suur-Manchesteri politsei abipeakonstaabel Steve Heywood ütles, et juhtumite uus läbivaatamine leidis "ülekaalukat tõestusmaterjali" Smithi vastu.

"Usume, et kui sama tõestusmaterjal esitataks [riigiprokuratuurile] täna, siis oleks väga tõenäoline väljavaade, et Smithile oleks esitatud rida süüdistusi sündsusetute rünnakute eest ning et juhtum oleks toodud kohtusse," ütles ta.

Briti politsei uurib praegu veel ühte avalikkuse laia tähelepanu pälvinud seksuaalse väärkohtlemise juhtumit, millel viited seostest Smithi juhtumiga puuduvad. Politseijuurdluse keskmes on 1970. ja 1980. aastatel ülipopulaarne BBC tele- ja raadiosaatejuht Jimmy Savile, kes väidetavalt ahistas seksuaalselt peamiselt noori tütarlapsi. Politsei uurib 450 erinevat kaebust.

Savile suri mullu 84 aasta vanuses ning tema vastu ei esitatud kaebustega seoses ühtegi süüdistust.

Politsei on Savile'i juhtumiga seoses vahistanud neli inimest, teiste seas endise glämmroki tähe ja süüdimõistetud pedofiili Gary Glitteri.