"Me avame selle muu hulgas ka sellepärast, et inimesed saaksid seal jagada seda, mida kardavad jagada avalikult," märkis peatoimetaja BNS-i vahendusel.

Kommenteerides Politkovskaja mõrva uurimise arenguid märkis Muratov, et "seal on tehtud viimasel ajal suuri edusamme".

"Selge on arvatav mõrtsukas (Rustam Mahmudov - Interfax) - ja selles, et see on justnimelt tema, on mul vähe kahtlusi - selgunud on ka üks mõrva organiseerijaid - endine miilitsa alampolkovnik Dmitri Pavljutšenkov. See on suur edasiminek korrakaitseorganite ja ka meie ajalehe poolt, mis teostab iseseisvat uurimist," arvas ta.

Suure miinusena märkis Muratov siiski ära tõsiasja, et endiselt pole selgust mõrva tellija osas.

"Liigub mingi kummaline versioon, et see on keegi Londonist, kuid mina arvan, et see inimene on siiski siin Venemaal," tõdes ajakirjanik veelkord.

Muratov ütles juba septembris kommenteerides ajalehe Kommersant artiklit, milles kohalikud uurijad süüdistasid mõrva tellimises võimuladviku teravat kriitikut, Londonis eksiilis elavat ärimeest Boriss Berezovskit, et "see versioon tekitab meis tõsist skepsist".

"Minu hinnangul asub selle kuriteo tellija Venemaa Föderatsioonis, mitte selle piiride taga," kinnitas Muratov ka tollal.

Kommersant kirjutas, et uurimine "passitab" tellija rolli Berezovskile, keda oma ütlustes mainis endine Moskva miilitsaohvitser Dmitri Pavljutšenkov, kes on uurijatega kohtuvälise kokkuleppe sõlminud.

Venemaa juurdluskomitee esitas septembris süüdistuse uuriva ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrvas endisele miilitsa alampolkovnikule Dmitri Pavljutšenkovile. Eksmiilitsat süüdistatakse kriminaalkoodeksi 105. paragrahvi alusel, mis näeb maksimaalse karistusena ette eluaegse vangistuse, vahendas BBC.

Uurijate versiooni kohaselt andis Pavljutšenkov, kes oli tol hetkel Moskva miilitsa jälitusosakonna ülem, oma alluvatele korralduse ajakirjanikku jälgida. Seejärel edastas Pavljutšenkov saadud info ja taparelva eeldatavale vahetule tapjale – Rustam Mahmudovile ja tema käsilastele.

Pavljutšenkov peeti kinni augusti lõpul ning kohus andis loa hoida teda vahi all.

Pavljutšenkov oli Politkovskaja mõrva esimese kohtuprotsessi ajal prokuröride "salajane tunnistaja" ning teda küsitleti toona salajaste protseduurireeglite kohaselt.

Mees end süüdi tunnistanud ei ole, tema advokaat kinnitas omakorda, et Pavljutšenkov ei nimetanud uurijatele kuriteo tellija nime.

Politkovskaja mõrva uurimise venimine on ära teeninud avaliku pahameele. Seni pole uurijad suutnud esitada kellelegi süüdistust selle kuriteo kavandamises.

Kremli kriitik Politkovskaja lasti maha koduukse ees 7. oktoobril 2006. aastal. Tema tapmine vallandas rahvusvahelise ja Vene opositsiooni pahameele, osa kriitikuist süüdistab mõrvas Vene võime.

Politkovskaja mõrvaga seoses on kohtu all olnud neli meest: tšetšeenidest vennad Džabrail ja Ibragim Mahmudovid, endine julgeolekuohvitser Pavel Rjaguzov ja endine miilitsauurija Sergei Hadžikurbanov. Süüdistusmaterjalidest nähtub, et keegi nendest päästikule ei vajutanud.

Moskva ringkonna sõjaväekohus mõistis mehed 2009. aasta veebruaris vandekohtunike kolleegiumi otsuse põhjal õigeks. Venemaa ülemkohus tühistas hiljem õigeksmõistva kohtuotsuse ning saatis kriminaalasja tagasi peaprokuratuuri.