Võimalikku stsenaariumi on viimastel nädalatel arutatud Valge Maja kõrgetasemelistel kohtumistel, mille käigus on mõned administratsiooni ametnikud väljendanud muret, et koroonaviirus levib juba märkamatult USA piires, ütlesid kaks ametnikku väljaandele Politico.

Ehkki Trump on avalikkuses viirust alahinnanud, on ta eraviisiliselt väljendanud oma ärevust, avaldades tervishoiusüsteemi juhtide suhtes rahulolematust seoses otsusega lennutada kodumaale 14 ameeriklast, kes Jaapani kruiisilaeva pardal viiruse suhtes positiivse testi andsid. Trump oli mures, et ameeriklaste toomine kodumaale ilma piisavate ettevaatusabinõudeta võib tekitada uusi riske, teatasid ametnikud.

"Arvatav suurim oht president Trumpi tagasivalimisele on olukord, kus asi väljub kontrolli alt ning päädib tervise- ja majandusalaste mõjudega," ütles finantsanalüütik ja endine Trumpi administratsiooni HHSi hädaolukorraks valmisoleku ametnik Chris Meekins.

HHSi esindaja ütles, et administratsioon on pühendunud rahvatervise kaitsele ja viiruse uudsuse tõttu valmistunud mitmeteks stsenaariumideks. "Nagu me kõik oleme juba varem öelnud, on risk ameeriklaste jaoks madal, kuid eeldame, et nakatunute arv kasvab," ütles pressiesindaja, jagamata täpsustusi.

Kuid Trumpi administratsioonis on võimaliku reageerimise küsimuses esinenud pingeid. Neli ametnikku tunnistasid, et protsess on kulgenud üle kivide ja kändude.

Mõned suurimad vaidluskohad on olnud selles, kuidas USA nakkushaiguste tõrje keskus (CDC) hindab karantiinide efektiivsust. Trump seisis vastu ameeriklaste evakueerimisele kruiisilaeva Diamond Princess pardalt - hoolimata tõenditest, et Jaapani ametivõimude kehtestatud karantiin oli ebaõnnestunud ja nakkus sai seal kontrollimatult levida.

USA-s on kinnitatud ainult 34 nakkusjuhtumit, sealhulgas need, kes kruiisilaevalt kodumaale toodi. Kuid haigusepuhang on levinud mitmele poole üle maailma. Hiinas on kinnitatud üle 75 000 hingamisteede haiguse juhtumi ja vähemalt 2200 inimest on surnud. Viimastel päevadel on viirus aga kiiresti levinud ka Lõuna-Koreasse, Singapuri, Itaaliasse, Iraani ja Jaapanisse.

Viirusepuhang ei näi lähiajal ka vaibuvat, sest seda võivad levitada inimesed, kellel puuduvad välised sümptomid ja see näib kujutavat märkimisväärset ohtu eakatele. CDC direktor Robert Redfield tunnistas eelmisel nädalal, et ametnikud kardavad kogukondadepõhist levikut inimestelt inimesele, olgu sel aastal või järgmisel.

Valge Maja on endiselt mures ka kasvavate majandusriskide pärast, kuna tootmine on Hiinas viimastel nädalatel langenud ning USA ettevõtted, nagu Apple ja Walmart, kes teevad olulisi investeeringuid riiki, on teadanud, et saavad rahalist kahju. Kõrgemad ametnikud kardavad, et püsiv haiguspuhang võib aeglustada maailmaturge ja kahjustada USA majandust, mis on olnud Trumpi tagasivalimiskampaania keskne teema.