Soome ajaleht Ilta-Sanomat kirjutab, et skandaalne erakond EKRE on tõusmas Eesti valitsusse, kuigi selle esindajaid on süüdistatud võõravaenulikes ja homofoobsetes avaldustes ja eesmärkides.

„Eestis on teistmoodi poliitiline kultuur ja kõneviis,” kommenteeris Halla-aho seda täna Põlissoomlaste Euroopa Parlamendi kandidaatide tutvustamise pressikonverentsil.

Põlissoomlaste tuntuimad kandidaadid on Eduskunta skandaalne liige Teuvo Hakkarainen ja endine presidendikandidaat Laura Huhtasaari.

Põlissoomlased osalesid hiljuti Milanos Itaalia siseministri ja paremäärmusliku Liiga esimehe Matteo Salvini kokku kutsutud üritusel, kus tehti ühisavaldus. Veel osalesid Taani Rahvapartei (DF) ja Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Halla-aho sõnul on arutelusid peetud ka EKRE, Austria Vabaduspartei (FPÖ) ja Slovakkia erakonnaga Me Oleme Perekond (Sme Rodina).

EKRE, FPÖ ja Liiga on valitsuserakonnad. Taani Rahvaparteil on märkimisväärne roll valitsuse toetamisel väljaspool koalitsiooni.

Kuigi Euroopa populistlikud erakonnad on olnud traditsiooniliselt omavahel tülis ja Euroopa Parlamendis erinevates fraktsioonides, usub Halla-aho nüüd kokkuleppimise võimalusse.

„Tunnistame ja tunnustame neid erinevusi, aga tahame lähtuda ühistest tuumikteemadest,” ütles Halla-aho.

Need teemad on Halla-aho sõnul Euroopa Liidu föderaliseerimise vastasus, Euroopa väärtuste kaitse ja „kahjuliku sisserände” ärahoidmine.

Halla-aho sõnul on Põlissoomlastele kõige lähedasemad Skandinaavia erakonnad. Rootsi Demokraadid on aga uude gruppi umbusklikult suhtunud, sest Salvinit peetakse väga Vene-meelseks.