Lahkujate seas on ka kõik Põlissoomlaste ministrid, teatab uudisteagentuur STT.

Teadaolevalt jätkab uus fraktsioon koostööd peaminister Juha Sipilä valitsusega.

Uude fraktsiooni kuulub 22 parlamendisaadikut. Neist ühe, Simon Elo kinnitusel on võimalik, et nad moodustavad järgmiste valimiste eel ka sellenimelise erakonna.

Kui Koonderakond ja Keskerakond jõuavad uue fraktsiooniga kokkuleppele, on neil võimalik jätkata koalitsioonis, millel on parlamendis kuuekohaline enamus. Ühtlasi on võimalik jätkata samade ministritega.

Soome peaminister Juha Sipilä andis eile teada, et valitsuskoalitsioon läheb laiali.

Sipilä sõnul ei ole võimalik jätkata koalitsioonis Põlissoomlastega, keda juhib alates sellest nädalavahetusest uus Euroopa Liidu ja eurovastane esimees Jussi Halla-aho.

Laupäeval valis Põlissoomlaste üldkogu vastuolulise saadiku suure ülekaaluga partei etteotsa.

Viimase meelest on tähtsaim immigratsiooniküsimus ning ta nõuab varjupaiga- ja laiemalt rändepoliitika palju rangemaks muutmist. Ühtlasi on teda varem karistatud vaenu õhutamise ja usurahu rikkumise eest.

Halla-aho ei ole teinud saladust, et tahab endisest juhist Soinist lahti saada, olles teda nimetanud koguni erakonda rõhuvaks taagaks.

„Võiks loota, et ta taandub esireast taustale,” ütles Halla-aho pärast Põlissoomlaste juhiks saamist Soini ministriametisse jäämise kohta. „Ma loodaksin, et ta teeb vastava otsuse ise,” lisas ta.