Kremli pressiteenistuse teatel pälvisid Venemaa Kangelase kuldtähe erakonna Ühtne Venemaa liige ja Riigiduuma aseesimees, Venemaa polaaruurijate assotsiatsiooni presidendist ekspeditsiooni juht Artur Tšilingarov, Vene TA Okeanoloogia instituudi laboratooriumi juhataja Anatoli Sagalevitš ning põhjapoolusele mere põhja titaanist Venemaa lipu viinud Okeanoloogia instituudi batüskaafi komandör Jevgeni Tšerjajev.

Lisaks autasustati ekspeditsioonis osalenud duumasaadikut Vladimir Gruzdjevit ordeni „Teenete eest isamaa ees” III järguga. Artur Tšilingarovil on juba Nõukogude Liidu kangelase nimetus uurimislaeva Mihhail Somovi päästmise eest 1985. aastal.

2007. aasta suvel juhtis Tsilingarov ekspeditsiooni, millel olid küll mõned teaduslikud eesmärgid — arktilse floora ja fauna uurimine — kuid selle põhiliseks eesmärgiks oli Venemaa majandusliku ja poliitilise mõju suurendamine. Otsiti põhjendusi, mis toetaksid venelaste nõudmist käsutada arktilises merepõhjas asuvaid gaasi- ja naftavarusid.

Uurimislaeval Akadeemik Fjodorov viibis ligi 100 teadlast, kes otsivad tõendeid, et pea 2000 kilomeetri pikkune üle põhjapooluse kulgev veealune Lomonossovi seljandik on Venemaa mandriosa pikendus ning seega oleks ÜRO mereõiguse konventsiooni kohaselt Venemaal sellele õigus.

Lisaks Venemaale tunnevad Arktika enda omaks kuulutamise vastu ka Taani, Kanada ja Ameerika Ühendriigid.