Rootsi teatas kohtumisel, et otsustab neljapäeval piirikontrolli jätkata veel kuu aega. Otsus tehakse sellest hoolimata, et varjupaigataotlejate hulk on märgatavalt kahanenud. Sügise kõige pingelisematel nädalatel tuli Rootsi umbes 10 000 varjupaigataotlejat nädalas, nüüd üle 500 nädalas, vahendab Helsingin Sanomat.

Rootsi immigratsiooniministri Morgan Johanssoni sõnul on olukord hetkel kontrolli all, aga suur pilt on endiselt ebastabiilne. Lisaks sellele võib olukord kevade saabudes muutuda.

Nii Rootsi, Norra kui ka Taani alustasid pagulaskriisi tipphetkel oma piiridel ajutist passikontrolli. Rootsi on lisaks sellele alustanud spetsiaalset isikutunnistuste kontrolli riiki saabuvates rongides, bussides ja parvlaevadel juba enne Rootsi pinnale jõudmist.

Ajutine piirikontroll võib Schengeni lepingu järgi korraga toimuda kuu aega ja kokku pool aastat. Rootsi kehtestas piirikontrolli novembris ja poole aasta tähtaeg kukub kevadel. Siiski loodetakse piirikontrolli jätkumist.

Ka Soome siseminister Petteri Orpo leiab, et piirikontrolli on esialgu vaja.

„Ma ei usu, et Rootsi ja Taani võiksid selles olukorras sisepiiri kontrolli kevade tulles lõpetada. Surve on nii tugev. Seda on näha Türgis ja Kreekas,“ ütles Orpo.

Soome ja Rootsi vahelisel piiril pole kontrolli jaoks vajadust olnud.

Taani varem talvel tehtud ettepanek mingisuguse Põhjamaade ühise piiri kohta kohtumisel enam esile ei tõusnud.

Immigratsiooniministrid rääkisid muu hulgas ka koostööst varjupaigataotlejate tagasisaatmisel.

Selgeid ühiseid seisukohavõtte Põhjamaade ministritel kolmapäeval pakkuda ei olnud.

Lisaks Orpole ja Johanssonile osalesid kohtumisel Norra immigratsiooni- ja integratsiooniminister Sylvi Listhaug, Taani välismaalaste, integratsiooni- ja majutusminister Inger Støjberg ning Islandi siseministeeriumi osakonnajuhataja Ragnhildur Hjaltadóttir.