Sanktsioonidega külmutatakse rahaülekanded neil organisatsioonidel, keda kahtlustatakse seotuses Põhja-Korea tuuma- või raketiprogrammiga, teatab BBC.

USA on sarnased sanktsioonid juba kehtestanud. Jaapanit ja Austraaliat sundisid tegevusele juulis läbi viidud raketikatsetused Põhja-Koreas. Lõuna-Korea liberaalne valitsus on hoiatanud aga Põhja-Korea nurka surumise eest.

Seoul kardab, et Põhja-Korea võib kättemaksuks läbi viia hoopis tuumakatsetuse, see aga hävitaks lõplikult lootuse leida Korea poolsaare vastasseisule diplomaatiline lahendus.

Jaapani valitsuse esindaja sõnul puudutavad uued piirangud esialgu 15 gruppi või isikut ning kehtima hakkavad need juba teisipäeval. Austraalia võimud külmutavad 12 firma või isiku varad. Sisuliselt on nimekirjad kattuvad.

Põhja-Korea viis juulis läbi mitmeid raketikatsetusi, muu hulgas tulistati välja kaugmaarakett, mis suudab tabada nii USA läänerannikut kui Jaapanit. Pärast katsetusi kehtestas Jaapan reisikeelu Põhja-Korea lennukitele ja laevadele.

Lisaks raketikatsetustele tegeleb Pyongyang ka tuumakatsetuse ettevalmistamisega. Täpselt aasta eest nõustus Põhja-Korea kuuepoolsetel läbirääkimistel loobuma oma tuumaprogrammist, kui saab majandusabi ja julgeolekugarantiid. Vaid mõni kuu hiljem ta aga taganes oma lubadusest.