Põhja-Korea nõustus Pekingis toimunud läbirääkimistel loobuma kõigist tuumarelvadest- ja programmidest kui saab vastu nafta- ja elektrienergiaabi ning julgeolekugarantiisid teistelt osapooltelt, vahendab PM Online Reutersi uudist.

Kuuepoolsetel läbirääkimistel osales lisaks Põhja-Koreale Lõuna-Korea, USA, Jaapan, Venemaa ja Hiina.

“Ühisavaldus on kaks aastat pärast kuuepoolsete kõneluste algust kõige tähtsam tulemus,” märkis Hiinat läbirääkimistel esindanud Wu Dawei.

Vastavalt sõlmitud kokkuleppele on Põhja-Koreal õigus arendada tsiviilotstarbelist tuumaprogrammi, kui riik suudab taastada rahvusvahelise usalduse enda vastu. Pyongyang lubas taas liituda tuumarelva leviku piiramise lepinguga ning lasta riiki vaatlejad.

See küsimus tekitas enim pingeid kõnelustes Pyongyangi ja Washingtoni vahel. USA väitel ei või Põhja-Koread aatomienergia osas usaldada, Washingtoni seisukohta toetas ka Jaapan.

Hiina, Lõuna-Korea ja Venemaa toetasid aga seisukohta, et Põhja-Korea võib tuumaprogrammi rahumeelsel otstarbel tulevikus arendada, kui ta loobub tuumarelvadest.

Kui kokkuleppele poleks jõutud, oleks Washington Põhja-Korea tuumaprogrammi ÜRO Julgeolekunõukogus arutlusele võtnud ja nõudnud sanktsioonide kehtestamisest. Põhja-Korea sõnul oleksid aga sanktsioonid olnud võrreldavad sõja kuulutamisega.

Enne kokkuleppe sõlmimist kinnitas USA, et tal ei ole Korea poolsaarel tuumarelvi ning ta ei kavatse Pyongyangi tuuma- või tavarelvastusega rünnata.