Viinis paikneva ÜRO agentuuri pressiesindaja ütles kolmapäeval, et Põhja-Korea on hakanud varustama uue kütusega reaktorit, mis toodab tuumalõhkepeades kasutatavat plutooniumi.

“Teeb suurt muret, kui nad panevad käima töötlustehase, mis toodab plutooniumi, mida võib kasutada otse tuumarelvade valmistamiseks — ja samas ei ole meil võimalik nende tegevuse iseloomu kontrollida,” ütles IAEA juht Sri Lankast CNN-ile.

“Seega on olukord väga murettekitav,” lisas ElBaradei.

IAEA pressiesindaja Mark Gwozdecky ütles BBC-le, et tuumajaama on toimetatud juba 1000 uut kütusevarrast, kuid neid ei ole veel reaktorisse laetud. Reaktori täisvõimsuseni küündimiseks on vaja veel 7000 kütusevarrast.

Lõuna-Korea president Kim Dae-jung ütles neljapäeval oma julgeoleku- ja välispoliitikajuhtidele, et nad peaksid otsima olemasolevate kanalite kaudu Põhja-Koreaga dialoogi, jätkates samas USA ja Jaapaniga koostööd tuumakriisi lahendamiseks.

“Lõuna-Korea peab etendama juhtrolli Põhja-Korea tuumaprobleemi lahendamises, mis on Korea poolsaare jaoks kriitiline probleem,” ütles ta.

Põhjanaabri konstruktiivse hõivamise poliitikat pooldav Kim ei toonud välja konkreetseid meetmeid, mida tema valitsus Pyongyangi suhtes rakendama kavatseb hakata.

Gwozdecky ütles, et Põhja-Korea tehnikud on avanud 1994. aastal USA-ga sõlmitud kokkuleppe alusel suletud tuumajaamas enamiku pitsereid ja võtnud maha ÜRO vaatlusseadmed, mis selle tegevust jälgisid.