KCNA teatel oli Kim Yang-gon Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uni „lähim seltsimees, kindel revolutsiooniline kaaslane“, vahendab Reuters.

Kim Yang-gon oli viimasel ajal muutunud Kim Jong-unile nähtavalt lähedasemaks ning teda oli riigi noore juhi kõrval näha arvukatel farmide ja tehaste inspekteerimistel ning diplomaatilistel kohtumistel.

Põhja-Korea juhtkonna eksperdi Michael Maddeni sõnul oli tegemist kogenud nõuandjaga, kellel olid laialdased teadmised välispoliitikast.

„Mis puutub Lõuna-Korea poliitikasse, siis oli Kim Yang-gonil väga hea sotsiaalne võrgustik ning ta oli põhja ja lõuna hea vahemees,“ ütles Madden.

Lõuna-Korea ühinemisministeerium väljendas oma sõnumis Kim Yang-goni surma puhul kaastunnet.

KCNA teatas, et Kim Yang-gon hukkus teisipäeval autoõnnetuses 73-aastasena. Õnnetuse üksikasju ei avaldatud.

Põhja-Korea maanteevõrgustik on halvasti hooldatud ja autoomanikke on vähe, ometi on aastate jooksul autoõnnetustes hukkunud mitmeid kõrgetasemelisi ametnikke.

1976. aastal hukkus autoõnnetuses tollase riigipea Kim Il-sungi väidetav rivaal, 2003. aastal sai liiklusõnnetuses surma Kim Yang-goni eelkäija ning 2010. aastal hukkus autoõnnetuses kõrge ametnik Ri Je-gang.

„Põhja-Koreas on pikaajaline kõrgete ametnike kahtlaste surmade ajalugu,“ ütles Põhja-Korea ekspert Andrei Lankov. „Enamik sureb, kas seetõttu, et nad lastakse kuulipildujast maha, või surevad nad autoõnnetustes. Autosid peaaegu pole ja autoga sõitvate kõrgete ametnike julgeolekumeetmed on äärmiselt tugevad. Seda arvesse võttes tuleks olla skeptiline igasuguste selliste Põhja-Koreast tulevate teadete suhtes.“