USA kohtus esitati süüdistus seitsmele mehele võltsitud 100-dollariliste levitamises, mis on valmistatud Põhja-Koreas, teatab BBC.

USA võimud on varemgi esinenud taoliste väidetega Põhja-Korea vastu, üks süüdistatav on IRA poliitilise tiiva kõrge tegelane Sean Garland. USA palus Suurbritannial Garland välja anda.

USA justiitsministeeriumi avalduse kohaselt on süüdistuses kirjeldatud Garlandi ja tema kaaslaste pingutusi ajavahemikus 1997. aasta detsembrist kuni 2000. aasta juulini suurtes kogustes võltsraha saamiseks Põhja-Koreast ning raha edasi toimetamist või müümist Suurbritannias.

Justiitsministeeriumi avalduses öeldakse, et rahatähed on äärmiselt petlikud ning hakkasid maailmas ringlusse minema alates 1989. aastast. Avalduse kohaselt on valeraha tootjaks Korea Rahvademokraatlik Vabariik (Põhja-Korea). Tootmine toimus valitsuse heakskiidul ning levitamine läbi isikute, kes kõik töötasid riigiametnikena.

Garlandi süüdistatakse kuni ühe miljoni superdollari käitlemises. Oma kaaslastele üritas ta jätta muljet, et raha on pärit Venemaalt.

USA on alustanud ulatuslikku kampaaniat Põhja-Korea salakauba vastu, eelmisel aastal esitas USA välisministeerium süüdistuse, et Pyongyang tegeleb riiklikul tasandil narkotööstusega.

2003. aastal püüti Austraalia vetest kinni Põhja-Korea laev, millel oli 125 kilo heroiini. Totalitaarsest riigist põgenenud ülejooksikud väidavad ka, et riik tegeleb ulatusliku moonikasvatusega.

Eelmisel kuul teatas USA, et Põhja-Korea tegeleb Makao panga kaudu rahapesuga. Tõenäoliselt tegeleb isoleeritud ja vaesunud Põhja-Korea taoliste asjadega, et teenida konverteeritavat valuutat.