"Hetkseisuga ei ole ükski põhjakorealasest tööline teisipäeva hommikul tööle tulnud," lausus Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi pressiesindaja AFP ja BNS-i vahendusel.

Põhja-Korea teatas esmaspäeval, et viib kõik oma 53 000 töötajat Kaesongi tööstuspargist ära ja sulgeb ajutiselt kogu Lõuna-Koreaga kahasse rajatud kompleksi. Esmaspäeva hommikul Kaesongi külastanud kõrge parteiametnik Kim Yang-gon ütles, et tööliste äraviimise sundisid Pyongyangile peale "sõjaõhutajad", kes üritavad teha Kaesongist sõjaliste pingete kasvades poolsaarel "vastasseisu keskpunkti".

Pargis tegutseva 123 Lõuna-Korea ettevõtte heaks töötab 53 000 põhjakorealast. "Pyongyang peatab ajutiselt kõik operatsioonid kompleksis ja hakkab kaaluma, kas lubada selle töö jätkamist või kompleks sulgeda," nentis Kim.

Tööstuspargi mullune käive oli hinnanguliselt 469,5 miljonit USA dollarit. Alates 2004. aastast akumuleeritud käive ulatub 1,98 miljardini.

Lõuna-Korea ettevõtetest 13 on tooraine või kütuse nappuse tõttu oma tootmise peatanud. Soul teatas esmaspäeval, et Pyongyangi otsus viia oma töötajad Kaesongi tööstuspargist ära ja peatada ühises kompleksis kogu kommertstegevus on õigustamatu.

"Põhja-Korea ühepoolset otsust ei saa millegagi õigustada, kõigi tagajärgede eest vastutab Pyongyang," ütles Lõuna- Korea ühinemisministeeriumi esindaja." Korea valitsus tegeleb olukorraga rahulikult, kuid kindlalt ja me teeme kõik, et kaitsta oma inimeste turvalisust ja oma vara."

USA välisministeerium nimetas stalinistliku riigi sammu kahetsusväärseks.

Põhja-Korea keelas eelmisel kolmapäeval Lõuna-Korea tooraine, toidu ja töötajate pääsu tööstusparki. Sestsaadik on Kaesongist kodumaale naasnud üle 300 lõunakorealase, esmaspäevase seisuga viibib kompleksis veel 475 Lõuna-Korea kodanikku.