Lõuna-Korea piiri lähedal Põhja-Korea territooriumil asuv Kaesong on Pyongyangi jaoks võtmetähtsusega tuluallikas. Aprillis tõi aga Põhja-Korea oma töölised 12. veebruari tuumakatsetustele järgnenud suurte pingete tõttu sealt ära. Pärast seda on tegevus tsoonis, kus üle saja Lõuna-Korea firma annab tööd umbes 53 000 Põhja-Korea töölisele, olnud peatatud, vahendab BBC News.

Põhja-Korea teatas eelmise kuu lõpus, et kutsub Lõuna-Korea ärimehed tagasi, et arutada Kaesongi tegevuse taastamist, kuid Soul välistas selle, teatades, et enne tuleb pidada valitsustevahelisi läbirääkimisi.

KCNA avalduses, mille autoriks teatati Korea rahumeelse taasühendamise komitee, öeldakse, et suurte pingete perioodil suletud telefoni otseliinid avatakse taas, kui Lõuna-Korea läbirääkimistega nõustub.

Mainiti ka Kumgangi mäe kuurorti – ühist turismiprojekti, mis peatati, kui Lõuna-Korea turist seal 2008. aastal maha lasti.

Lõuna-Korea paistis algatust tervitavat ja teatas, et suhtub Põhja-Korea ettepanekusse positiivselt.

"Me loodame, et Lõuna- ja Põhja-Korea suudavad selle võimaluse kaudu usaldust tekitada," teatas Lõuna-Korea ühinemisministeerium ja lisas, et läbirääkimiste päevakord ja ajakava teatatakse pärast asja arutamist.

Viimastel nädalatel on pinged Korea poolsaarel veidi lõdvenenud. Eelmise kuu lõpus saatis Põhja-Korea esimest korda pärast tuumakatsetust oma esindaja läbirääkimistele Pekingisse.