Põhja-Korea asevälisminister Kim Kye-gwan ütles, et Trumpi otsus on äärmiselt kahetsusväärne, vahendab BBC News.

Trump põhjendas kohtumise tühistamist Põhja-Korea avaliku vaenulikkusega.

12. juunil Singapuris toimuma pidanud tippkohtumise üksikasjad olid ebaselged. Läbirääkimised oleksid aga keskendunud Korea poolsaare tuumarelvavabaks muutmisele ja pingete leevendamisele.

Vaid tunde enne Trumpi teadet teatas Põhja-Korea, et täitis lubaduse hävitada tunnelid oma tuumapolügoonil.

USA administratsiooni kõrge ametnik teatas hiljem, et Põhja-Korea näitas igati üles hea tahte puudumist. Ametniku sõnul murdis Pyongyang mitmeid lubadusi. Näiteks kui Valge Maja saatis personaliülema asetäitja Singapuri Põhja-Korea diplomaatidega kohtuma, ei ilmunud viimased kohale.

Trump ütles, et ootas Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uniga kohtumist pikisilmi.

„Kahjuks tunnen ma teie kõige viimase avalduse kohutava viha ja avaliku vaenulikkuse põhjal, et ei ole praegu sobiv pikalt plaanitud kohtumist pidada,” ütles Trump kirjas Kimile. „Teie räägite oma tuumavõimekustest, aga meie omad on nii ulatuslikud ja võimsad, et ma palun jumalat, et neid ei tuleks kunagi kasutada.”

Trump nimetas aga ärajäävat kohtumist käest lastud võimaluseks ja lisas, et soovib kunagi väga Kimiga kohtuda.

Trump viitas ilmselt Põhja-Korea kõrgetasemelise diplomaadi Choe Son-hui hiljutistele avaldustele, kes nimetas USA asepresidenti poliitiliseks tobuks ning ütles, et Põhja-Korea ei palu dialoogi ning hoiatas tuumavastasseisu eest, kui diplomaatia läbi kukub.