Lõuna-Korea andmetel on lisaks sellele kaks Jangi lähedast liitlast korruptsioonisüüdistuste tõttu novembri lõpus avalikult hukatud, vahendab Iltalehti.

67-aastane Jang oli Põhja-Korea riikliku kaitsekomisjoni aseesimees. Arvatakse, et ta oli riigi üks mõjuvõimsamaid juhte.

Põhja-Korea ametlikud uudistekanalid ei ole Lõuna-Korea väiteid kuidagi kommenteerinud. Kui uudised peavad paika, oleks Jangi kõrvaletõrjumine suurim muudatus Põhja-Korea juhtkonnas pärast Kimi võimuletulekut 2011. aastal.

Lõuna-Korea ametliku uudisteagentuuri Yonhapi teatel on luureagentuuri andmed saadud mitmest erinevast allikast.

Jang on Kim Jong-uni tädimees ning oli omal ajal ka endise juhi Kim Jong-ili lähimas kaaskonnas. Jangi peeti eelmise juhi ajal majanduse reformijaks, kellel oli riigi juhile suur mõju.

Jang abiellus Kim Jong-ili õega.

Jangi on sageli pildistatud seismas Kim Jong-uni kõrval ja paljude arvates on ta olnud niiditõmbaja praeguse valitseja selja taga.

Jang on olnud ka väga tähtis sidelüli Põhja-Korea ja Hiina vahel, sest ta on tegelnud juba aastaid kahe liitlasriigi suhete hoidmisega. CNN-i intervjueeritud analüütik usub, et Pekingis võimul olijad on praeguse olukorra pärast vägagi mures.

Jangi kõrgest positsioonist hoolimata on ta ka varem puhastuste ohvriks langenud. 2004. aastal kadus ta täielikult avalikkuse eest. Mõnedel andmetel oli ta koduarestis, teised allikad väitsid, et ta saadeti „ümber õppima“. Kahe aasta pärast naasis Jang ametisse.

BBC analüüsi järgi on Lõuna-Korea teadete paikapidavust keeruline tõestada, sest Lõuna-Korea luureteenistus on ka varem eksinud.