Laupäeval alanud USA ja Lõuna-Korea ühisõppuste taga näeb Pyongyang sealse riikliku infoagentuuri teatel soovi eskaleerida pingeid poolsaarel ning korraldada ennetav sissetung põhja, teatab CNN.

„Käesolev tõestab, et Korea Rahvademokraatlik Vabariik tegi väga õigesti, kui valis enesekaitseks tuumaarsenali suurendamise, see on vajalik, et kaitsta riigi rahu ja rahvast USA agressiooni eest,” on kirjas Põhja-Korea infoagentuuri veebilehel.

Avalduses väidetakse, et Pyongyangi tuumaarsenal kaitseb rahu ja stabiilsust kogu Lõuna-Aasias.

Lisaks teatas Põhja-Korea, et on suurendanud oma tuumaarsenali, valmistudes vaenlaste sissetungiks.

USA-l on 1953. aastal lõppenud Korea sõja ajast, mil poolsaar kaheks jaotus, Lõuna-Koreas sõjaväebaasid. Hetkel on baasides 33 000 USA sõjaväelast, kaks korda aastas peavad USA ja Lõuna-Korea väed suuremastaabilisi ühisõppuseid.

Kuigi Põhja-Korea pole oma tuumapomme katsetuste käigus lõhanud, usub CIA, et neil on hetkel vähemalt kaks tuumapommi ja materjali veel mitmete pommide valmistamiseks.

Põhja-Korea teatas veebruaris, et tal on tuumaarsenal ning loobus edasistest kuuepoolsetest läbirääkimistest. Mõlemat Koread, Jaapanit, Hiinat, USA-d ja Venemaad hõlmavatel läbirääkimistel üritati veenda Pyongyangi loobuma tuumaambitsioonidest.

USA välisminister Condoleezza Rice ütles esmaspäeval Pekingis, et kui Põhja-Korea keeldub edasistest läbirääkimistest, peab Washington otsima teisi lahendusi.

„Kõik teavad, et rahvusvahelises süsteemis on ka teisi võimalusi,” ütles Rice. „Kui me ei saa Põhja-Korea teemat lahendada läbirääkimiste teel, peame me leidma selleks teise võimaluse.”

Rice üritab veenda ka Hiinat Põhja-Koreale suuremat survet avaldama. „See teema tuleb lahendada, see ei saa nii lõputult kesta,” ütles Rice.