Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA teatas, et Alek Sigley saadeti riigist välja neljapäeval pärast seda, kui ta oli palunud andestust oma tegevuse eest, mis olevat rikkunud Põhja-Korea suveräänsust, vahendab Associated Press.

Sigley saabus neljapäeval Tokyosse ja ütles, et on väga heas seisundis, aga ei rääkinud, mis temaga juhtus.

Sigley õppis Pyongyangi ülikoolis ja juhtis seal ekskursioone, aga kadus ühel hetkel sotsiaalmeediast ning perekonnaliikmetel ja sõpradel ei õnnestunud temaga enam ühendust saada.

KCNA teatas, et Sigley, kes „tabati teolt asjaomase institutsiooni poolt” 25. juunil, kuritarvitas oma tudengistaatust, „kammides” Pyopngyangi läbi ning varustades fotode ja muu informatsiooniga selliseid portaale nagu NK News ja teisi Korea Rahvademokraatliku Vabariigi vastaseid meediaväljaandeid. KCNA kuulutas, et Põhja-Korea saatis Sigley välja „inimlikust leebusest”.

„Ta tunnistas ausalt üles oma spionaažitegevuse Korea Rahvademokraatliku Vabariigi siseolukorra kohta süstemaatilise andmete kogumise ja edastamise näol ning palus korduvalt armu, vabandades Korea Rahvademokraatliku Vabariigi suveräänsuse kahjustamise eest,” teatas KCNA.

Põhja-Korea vabastas Sigley pärast Rootsi diplomaatide sekkumist. Pärast saabumist Pekingisse liikus ta edasi Tokyosse, et ühineda oma jaapanlannast naisega, kellega abiellus Pyongyangis eelmisel aastal.

Põhja-Koreas viibides jagas Sigley tihti üksikasju oma elu kohta Pyongyangis sotsiaalmeedias ja oma reisifirma Tongil Toursi veebilehel, esitades tihti väljakutseid negatiivsetele ettekujutustele Põhja-Koreast, ning kelkis kohati oma erakordse vabadusega, mis tal oli ühe vähese välistudengina Pyongyangis.

Sigley kirjutas ka arvamusartikleid ja esseid lääne meediale, kuid ükski neist ei tundunud eriliselt kriitilisena Põhja-Korea valitsuse ja poliitilise süsteemi suhtes.