Washington Post andis möödunud nädalal teada, et luureandmed sundisid mõningaid USA ametnikke järeldama, et Süüria saab Põhja-Korealt mingit laadi tuumaabi. Sarnase raporti edastas ka New York Times.

„See on puhas väärinformatsioon,” ütles Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA poolt tsiteeritud välisministeeriumi tundmatu esindaja.

Põhja-Korea lubas 2006. aasta oktoobris, et ei osale tuumaseadmete levikus ning peab sellest siiani kinni, ütles Põhja-Korea välisministeeriumi esindaja.

Möödunud nädalal külastas Põhja-Koread rühm tuumaeksperte, kes tegid harukordse reisi Pyongyangi ning riigi peamisse tuumakompleksi Yongbyonis. Visiiti peeti Põhja-Korea poolseks hea tahte avalduseks, et parandada suhteid USA-ga.

Põhja-Korea peatas Yongbyoni kompleksi tegevuse veebruaris, saades vastutasuks Lõuna-Korealt 50 000 tonni rasket kütteõli. Sellele peaks saabuma 950 000 tonni ulatuses lisa, kui riik astub selle aasta jooksul edasisi samme desarmeerimiseks.

„Põhja-Korea demokraatlik rahvavabariik ei aja kunagi tühja juttu, vaid räägib alati tõtt,” ütles välisminsteeriumi esindaja.

USA president George Bush, kes varem on pannud Põhja-Korea „kurjuse teljel” ühte patta Iraani ja ja sõjaeelse Iraagiga, pakub Põhja-Koreale rahulepet, kui Pyonyang viib lõpule tuumadesarmeerimise.

Lõuna-Korea teatas sel esmaspäeval, et kuuepoolsete läbirääkimiste järgmine voor 19. septembril jääb ära.

Lõuna-Korea ametnikud ei ole öelnud,kas Pyongyangi on ärritanudd teated sidemete kohta Süüriaga või see, et Hiina ei ole veebruarikuise leppe raames lubatud rasket kütteõli kohale toimetanud.

Hiina välisministeeriumi esindaja ütles aga, et küttelastid on teel ning esimene neist saabus Põhja-Korea Nanpo sadamasse pühapäeval.