Põhja-Korea koos Iraagi ja Iraaniga “kurjuse telje” riikide hulka arvanud Ühendriikide president George W. Bush oli esmaspäeval kinnitanud, et on dialoogiks valmis, kuid Valge Maja sõnul peab Pyongyang esmalt tuumaprogrammi peatama.

Põhja-Korea uudisteagentuur KCNA mõistis hukka USA detsembrikuise katse arestida Jeemenisse teel olevat laevalaadungit rakettidega.

“Selline strateegia tähendab totaalseid majandussanktsioone KRDV (Korea Rahvademokraatliku Vabariigi) isoleerimiseks ja lämmatamiseks,” seisab agentuuri avalduses.

“Sanktsioonid tähendavad sõda ja sõda ei tunne halastust. USA peaks valima dialoogi KRDV-ga, mitte sõda, kuna on ilmselt teadlik, et peab selliste järelemõtlematute tegude eest väga kallist hinda maksma.”

Lõuna-Korea presidendi saadik sõitis teisipäeval järjekordseks kriisi lahendamise ürituseks Washingtoni.

Rahvusliku julgeoleku nõunik Yim Sung-joon soovitab ilmselt Washingtonil anda Põhja-Koreale nõutud julgeolekutagatised ja lubada kütusetarneid jätkata, kui Pyongyang soostub tuumaprogrammist loobuma.

ÜRO Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) andis samal ajal Pyongyangile viimase võimaluse möödunud nädalal välja saadetud inspektorid tagasi võtta.

IAEA juhatus võttis Viinis toimunud koosolekul vastu resolutsiooni, milles hoiatati Põhja-Koread, et tollel tuleb jätkata koostööd inspektoritega, või kantakse ÜRO Julgeolekunõukogule ette tuumakaitseabinõude tõsisest rikkumisest.

Lõuna-Korea ametiisikute sõnul väljendab IAEA ultimaatum rahvusvahelise üldsuse seisukohta.

“IAEA otsus peegeldab põhilises rahvusvahelise kogukonna ühist häält ja me loodame, et Põhja-Korea võtab seda kuulda,” ütles Lõuna-Korea välisministeeriumi ametnik Kim Moon-hwan.

Pinged hakkasid Korea poolsaarel tõusma detsembri lõpus, kui Pyongyang teatas otsusest taaskäivitada 1994. aastal seisma pandud tuumaprogramm ja saata IAEA inspektorid maalt välja.

Washington nõuab Põhja-Korealt tuumarelvaprogrammi peatamist, Pyongyang aga soovib, et tuhandeid sõdureid Lõuna-Koreas pidavad Ühendriigid sõlmiks temaga mittekallaletungileppe.

Bush ütles esmaspäeval, et USA on valmis dialoogiks, aga üks Valge Maja ametnik täpsustas, et dialoog algab vaid juhul, kui Pyongyang loobub relvaprogrammist.

“Dialoog tuleb. Meil on olnud Põhja-Koreaga dialoog,” ütles Bush ajakirjanikele, kuid ei täpsustanud, millist dialoogi ta ette kujutab. Ta kinnitas aga, et USA vägedel ei ole kavas Põhja-Koreasse tungida.