USA aserahandusminister Daniel Glaser ütles, et rahad kantakse üle Hiina Panga arvetele Pekingis ning Põhja-Korea saab summasid kasutada hariduse ja humanitaarvajaduste jaoks, teatab Fox News.

Washington külmutas Põhja-Korea varad mitmes erapangas seoses süüdistusega, et Pyongyang tegeleb riikliku rahapesuga ja valeraha levitamisega.

Glaseri sõnul töötatakse detailid välja hiljem koos Macao ja Hiina esindajatega. Macao on endine Portugali koloonia, mis on praegu poolautonoomsena Hiina ülemvõimu all.

Washington lubas varade küsimuse lahendada märtsi keskel, kui Põhja-Koreaga saavutati põhimõtteline kokkulepe tuumadesarmeerimise poole liikumise osas. Põhja-Korea sidus edasised läbirääkimised oma varade vabastamisega.

Sel esmaspäeval jätkusid kuuepoolsed läbirääkimised tuumadesarmeerimise üle ning USA seisukoht on, et varade küsimus on nüüd päevakorrast maas.

13. veebruaril lepiti kokku, et Pyongyang peab kahe kuu jooksul sulgema mõlemad oma tuumareaktorid ning laskma ÜRO inspektorid seda kinnitama. Vastutasuks saab puruvaene ja näljahädas kommunistlik riik majandusabi.