Rakett startis kell 7.39 kohaliku aja järgi (00.39 Eesti aja järgi), teatasid Lõuna-Korea ametnikud BBC Newsi vahendusel.

„Esialgsetel admetel kukkus raketi esimene aste merre 165 kilomeetrit Soulist läänes. Ülejäänud astmed ei hakanud tööle ja maismaale mingeid tükke ei kukkunud. Rakett ega selle tükid ei olnud mingil hetkel ohtlikud,“ teatas Põhja-Ameerika õhuruumi kaitsestaap NORAD.

Jaapani andmed olid samasugused.

„Umbes kell 7.40 kinnitasime me, et Põhja-Koreast lasti välja teatav lendav objekt ja see kukkus alla päras vaid veidi üle minuti kestnud lendu. Jaapani territooriumiga mingit kokkupuudet ei olnud,“ ütles Jaapani kaitseminister Naoki Tanaka.

Lõuna-Korea teatas, et rakett plahvatas umbes 20 tükiks, mis kukkusid merre. „Me viime läbi otsinguoperatsiooni, et alla kukkunud objektid kokku korjata,“ ütles Lõuna-Korea kaitseministeeriumi ametnik.

Viis tundi pärast raketi starti kinnitas ebaõnnestumist ka Põhja-Korea ise.

„Maavaatlussatelliit ei suutnud oma ette antud orbiidile jõuda. Teadlased, tehnikud ja eksperdid uurivad nüüd ebaõnnestumise põhjuseid,“ teatas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Pyongyang trotsis USA ja teiste riikide survet, otsustades raketi ikkagi teele saata. Selle sammu eest hoiatas isegi liitlasmaa Hiina, vahendab BNS.

Mitmed riigid, sealhulgas USA, Jaapan ja Lõuna-Korea, on Pyongangi sammu juba hukka mõistnud. “Põhja-Korea üksnes isoleerib end veel enam selliste provokatiivsete tegudega ning raiskab raha relvadele ja propagandale ajal, mil Põhja-Korea rahvas nälgib,” ütles Valge Maja pressiesindaja Jay Carney.

USA relvajõudude teatel oli tegemist raketiga Taepodong-2.

Põhja-Korea väitel soovisid nad raketi Unha-3 abil lähetada orbiidile ilmasatelliidi, kuigi kriitikute hinnangul oli selle eesmärk parandada Põhja-Korea võimet luua tuumalõhkepead kanda suutev ballistiline rakett, mis oleks võimeline tabama Ühendriikide mandriosa.

Rakett oli kavandatud lendama üle Korea poolsaart Hiinast eraldava mere ning Filipiinide lähedal pidi käivituma selle kolmas aste, mille ülesandeks oli satelliit orbiidile toimetada.

Tegemist on Põhja-Korea teise järjestikuse ebaõnnestunud katsega satelliit orbiidile saata, kuigi riik ise nimetas 2009. aasta starti õnnestumiseks. Reedest üritust ei ole Põhja-Korea ametlik meedia seni kommenteerinud.

Unha-3 lennutati välja Põhja-Korea läänerannikult Hiina piiri lähedal.  Selle start oli ajastatud riigi asutaja Kim Il-sungi 100. sünniaastapäeva pidustustele.