Kim Jong Ili perekonnast rääkimine on Põhja-Koreas poliitiline kuritegu, kuid hiljuti Lõuna-Koreasse saabunud põgenike sõnul on keskmine põhjakorealane arvatavasti teadlik välismeedia väidetest, et võimu pärib tõenäoliselt noorim poeg Kim Jong Un. Samas ei ole enamikul aimugi, et Kimil on kolm poega, vahendab Reuters.

Üks põgenik ei usu, et Kim Jong Il oleks paha. Halvad on inimesed, kes Kimile ette kannavad ja korralikult oma tööd ei tee. Näiteks esitatavat tihti valeandmeid viljasaagi kohta, et Kindral (Kimi kutsutakse nii ametliku propagandamasina poolt) muretsema ei hakkaks.

Teise põgeniku sõnul teab ta, et Kim veedab tihti unetuid öid, muretsedes oma rahva elu pärast. „On tõsi, et ta on ohverdanud nii palju rahva heaks,” räägib põgenik.

Põhja-Korea on maailma kõige militariseeritum riik, kui võrrelda rahvaarvu ja armee suurust (1,1 miljonit). Sõjaväeteenistus on kohustuslik ja võib kesta kuni 10 aastat. Põgenikud on armee tugevuse suhtes küünilised.

„Kui ma neid vaatan, siis usun, et nad jookseksid sõja eest minema,” ütleb üks põgenikest. „Võibolla on neil sõja puhuks tõeline armee kuskil peidus.”

Piirivalvurite jaoks on normiks võtta üle Hiina piiri salakaupa toovatelt inimestelt altkäemaksu. Juhul, kui 10-aastase piirivalveteenistuse jooksul pole piisavalt raha kogutud, et abielluda ja pere luua, on midagi valesti.

Vaatamata sellele, et võimud püüavad välismõjusid tõrjuda, on vähe saladusi elu kohta väljaspool kommunistlikku paradiisi. Nende õnnelike jaoks, kellel on satelliiditaldrikud või DVD-mängijad, on populaarseks meelelahutuseks Lõuna-Korea seebiooperid. Nende vaatamise eest võib aga inimese vangi panna.

Toiduga varustamine on Põhja-Koreas viimase kahe aasta jooksul veidi paranenud tänu soodsamale ilmastikule, kuid siiski on raske toime tulla. Ühe põgeniku sõnul toimus näiteks eelmisel aastal Kangwoni provintsis kampaania, millega kutsuti üles kahe söögikorraga päevas piirduma. Sõdurid saavad mõnikord kolm kartulit päevas.

Kohalikul tasemel on arenenud must turg, mille kaudu on võimalik saada Hiina toitu ja tarbekaupu. Toitu kasvatatakse ka isiklikel aiamaadel.