Julgeolekuametnike sõnul on viimasel ajal märgata liikumist piirkonnas, kus viimane katsetus läbi viidi, vahendab BNS.

Lõuna-Korea ühinemisminister Ryoo Kihl-jae kinnitas veidi hiljem, et tuumakatsetuse ettevalmistamise kohta "on tõepoolest märgid".

"Tõepoolest on olemas märgid," ütles Ryoo parlamendikomiteele, kui rahvaesindajad palusid tal meedias avaldatud infot kommenteerida. Minister keeldus siiski üksikasju täpsustamast viidates luureandmete salastatusele.

Lõuna-Korea võimuesindajad oletasid pühapäeval, et Põhja-Korea viib sel nädalal läbi ka raketikatsetuse.

Eelmisel nädalal paigutas Põhja- Korea kaks keskmaaraketti Korea poolsaare idarannikule, kus rakettide ulatusse jäävad Jaapan ning Ameerika Ühendriikidele kuuluvad Guami saared. 4. aprillil teatas Põhja- Korea otsusest taaskäivitada Yongbyoni tuumarajatis, mille sulgemise kohustuse Põhja- Korea võttis endale 2007. aastal kuuepoolsetel kõnelustel. 30. märtsil kuulutas riik välja sõjaseisukorra.

Välisminister Urmas Paet rõhutas möödunud reedel, et Põhja- Korea režiim peab lõpetama provokatiivse käitumise ja ähvardused, mis võivad viia reaalse konfliktini.

"Põhja- Korea on läinud oma agressiivses retoorikas ning provokatiivses käitumises liiga kaugele. Loodud on foon võimalusele, et pisemgi vahejuhtum võib viia reaalse konflikti tekkimiseni, mis omakorda tooks kaasa ulatuslikke tagajärgi," ütles Paet välisministeeriumi pressiesindaja teatel.

Paeti sõnul on rahvusvaheline kogukond, seal hulgas Eesti võtnud kasvava murega vastu teated Põhja- Korea viimastest sammudest. " Põhja-Koreal tuleb viivitamatult täitma asuda ÜRO julgeolekunõukogus 7. märtsil ühehäälselt heaks kiidetud resolutsiooni nõudeid, mille kohaselt peab Põhja- Korea loobuma igasugustest edasistest tuuma- ja raketikatsetustest ning provokatsioonidest," ütles välisminister Paet.

Julgeolekunõukogu tugevdas resolutsiooniga oluliselt varasemate otsustega kehtestatud sanktsioone.