Põhja-Korea avaldus on siiani suurim tagasilöök riigi tuumaprogrammi lõpetamise protsessis ning tõstab tõenäoliselt pingeid tuumaalastel läbirääkimistel, millel osalevad Hiina, Jaapan, kaks Koread, USA ja Venemaa, vahendab Associated Press.

Lõuna-Korea välisministeerium väljendas Põhja-Korea avalduse üle kahetsust ja kutsus üles demonteerimist kohe jätkama.

Kustutamine terrorit toetavate riikide nimekirjast on olnud peamine Põhja-Koreale lubatud järeleandmine, mille eest vastutasuks peab riik sulgema ja demonteerima oma tuumareaktori.

Juunis andis Pyongyang üle pikalt oodatud aruande oma tuumaprogrammi kohta ja lasi õhku reaktori jahutustorni sümboolse žestina näitamaks, et on alustanud tuumaprogrammi lõpetamist. USA teatas seejärel, et kustutab Põhja-Korea terrorit toetavate riikide nimekirjast.

Pooled on seejärel pidanud läbirääkimisi selle üle, kuidas tõestada Põhja-Korea tegevust ja USA on lubanud Põhja-Korea terrorinimekirjast kustutada ainult siis, kui Pyongyang nõustub Washingtoni tingimustega.

Sŏuli Põhja-Korea uurimise ülikooli professor Yang Moo-jin nimetas teisipäevast avaldust väga tõsiseks ja ütles, et see võib tähendada, et Pyongyang on otsustanud president George Bushi administratsiooniga enam mitte läbirääkimisi pidada.