Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur teatas, et istung jäeti ära saadikute palvel ja uut kuupäeva pole paika pandud, teatab CNN.

Analüütikute sõnul on selline asi enneolematu ja äärmiselt kummaline. Mõned vaatlejad usuvad, et tegu võib olla parteijuhtide katsega suurendada rahvuslikku ühtsust tekkinud tuumakriisi taustal.

On avaldatud ka arvamust, et Põhja-Korea võimud ei suutnud majanduskriisis oleva riigi eelarvet õigeaegselt valmis teha.

Lõuna-Korea Koreade ühendamise ministeeriumi anonüümseks jääda soovinud ametniku sõnul ei näita presiidiumi ärajäämine siiski võimukriisi Põhja-Koreas, sest kõikide märkide järgi jätkab Kim Jong Il oma igapäevast tööd.

Presiidium koguneb selleks, et anda heakskiit eelarvele ning arutada riigi poliitikat. Deputaadid ei aruta asju siiski mitte sisuliselt, vaid annavad heakskiidu riigi diktaatori, kommunistliku partei juhi Kim Jong Ili ja tema lähikondlaste poolt ette antud otsustele.

Põhja-Korea teatas hiljuti, et riigil on tuumaarsenal ning taandas ennast kuuepoolsetelt läbirääkimistelt, mille eesmärk oli takistada Põhja-Korea tuumaprogrammi.

Neljapäevale teatas ÜRO aatomienergia agentuur IAEA, et Põhja-Korea pole astunud ühtegi sammu IAEA resolutsioonide täitmiseks ega võimaldanud oma tuumaobjektide kontrolli alates 2002. aasta detsembrist. IAEA sõnul pole agentuuril võimalik hinnata Pyongyangi tuumaarsenali suurust.