USA asevälisminister ütles karmisõnalises avalduses, millele Põhja-Korea kindlasti tormiliselt reageerib, et Kim eksib arvates, et tuumarelvadega ähvardamine nõrgendab rahvusvahelist tahet peatada Pyongyangi tuumaambitsioonid mitmepoolsete kõneluste kaudu.

Boltoni sõnavõtt toimus tundlikul ajal. Jaapani uudisteagentuur Kyodo teatas, et USA, Hiina ja Põhja-Korea arutavad ettepanekut kolmepoolsete kõneluste korraldamisest septembri alguses.

“Viimasel aastal on olnud näha, et Kim Jong-il kiirendab neid programme, eriti tuumarindel,” ütles Bolton Ida-Aasia Instituudis peetud kõnes viitega tuumarelvastuse levikule.

“(Põhja-Korea) väljapressimise aeg on möödas,” ütles ta. “Kim Jong-il eksib rängalt arvates, et tuumarelvade väljatöötamine parandab tema julgeolekut.”

Bolton esitas tumedates toonides pildi Kimi võimu all elavatest põhjakorealastest. Ta nimetas Kimi nime umbes 40 korda ja kirjeldas teda maailma ühe kõige türanlikuma paariariigi liidrina, kes peaks alustama ulatuslikke reforme. Vastasel juhul seisab ta silmitsi majandusliku hävinguga.

“Samal ajal kui ta elab Pyongyangis nagu kuningas, hoiab ta tuhandeid oma inimesi vanglilaagrites luku taga ning veel miljonid kannatavad vaesust,” ütles ta. “Paljude jaoks Põhja-Koreas on elu põrgulik luupainaja.”

Pyongyang on liikumas tuumakõneluste suunas, kuid nõuab USA-lt vaenuliku poliitika lõpetamist.

Bolton, kes suundub Lõuna-Koreast edasi Jaapanisse, ütles, et USA ja tema liitlased püüavad veenda Põhja-Koread alustama mitmepoolseid kõnelusi oma tuumarelvaprogrammi lõpetamiseks.