Choe ütles, et kui USA jätkab praegusel teel, soovitaks ta Põhja-Korea juhtkonnal kavandatud tippkohtumise osas USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uni vahel ümber mõelda, vahendab CNN.

„Kas USA kohtub meiega koosolekuteruumis või astub meile vastu tuumavastasseisus, sõltub täielikult Ühendriikide otsusest ja käitumisest,” ütles Choe täna riikliku uudisteagentuuri KCNA vahendusel.

Choe vastas Pence’i esmaspäeval telekanalile Fox News öeldule, mille järgi näib ta „ohjeldamatu ja häbematuna”.

Choe võttis eriti sihikule Pence’i jutu USA rahvusliku julgeoleku nõuniku John Boltoni kohta, kes on öelnud, et USA võtab Põhja-Koreaga asju ajades eeskujuks läbirääkimised Liibüaga 2000. aastate alguses.

„Räägiti Liibüa mudelist,” ütles Pence. „Nagu president selgelt ütles, lõpeb see ainult nii nagu Liibüa mudel lõppes, kui Kim Jong-un ei sõlmi kokkulepet.”

Põhja-Korea on ammu viidanud Liibüa juhtumile kui põhjusele, miks ta tuumarelvi vajab. Vähem kui kümme aastat tagasi nõustus Liibüa tollane juht Muammar Gaddafi kokkuleppel USA-ga tuumapüüdlustest loobuma. Hiljem kukutati ta võimult ja tapeti NATO jõudude toetusel.

Choe nimetas Pence’i Liibüa ja Põhja-Korea võrdlemise eest „poliitiliseks tobuks”. Ta märkis, et Liibüa tuumaprogramm oli varajases staadiumis, kui see läbirääkimiste lauale tuli, samas kui Põhja-Korea on tuumarelvade arendamiseks kulutanud aastaid.

„USA asjades sees oleva inimesena ei saa ma maha suruda oma üllatust selliste võhiklike ja rumalate märkuste üle, mis purskuvad välja USA asepresidendi suust,” ütles Choe.