Päev varem pakkus Washington Põhja-Koreale dialoogi, kuid keeldus tegemast tuumaplaanidest loobumise eest omapoolseid järeleandmisi.

“2000. aasta oktoobris avaldatud ühiskommünikee taaskinnitamisest piisaks,” ütles diplomaatiline allikas, kel on lähedased suhted Põhja-Koreaga. “Põhi soostuks tuumaprogrammist loobuma, kui Ühendriigid nõustuks naasma ühiskommünikee juurde ja seda uuesti kinnitama,” ütles ta.

Toonases avalduses tõotasid Põhja-Korea ja USA lõpetada kümnendeid väldanud vaenu ja töötada paremate suhete nimel.

“Esimese tähtsa sammuna deklareerisid pooled, et kummalgi valitsusel pole teise suhtes vaenulikke kavatsusi ja lubasid teha jõupingutusi, et kehtestada uusi, mineviku antagonismist vabu suhteid,” seletas diplomaat.

Pärast ühiskommünikee allakirjutamist külastas toonane USA välisminister Madeleine Albright Pyongyangi ja kohtus Põhja-Korea liidri Kom Jong-iliga. Tema visiidi sihiks oli ette valmistada tollase presidendi Bill Clintoni külaskäiku, aga viimase ametiaeg sai enne otsa.

Pinged hakkasid Korea poolsaarel süvenema mullu oktoobris, kui Pyongyang tunnistas, et ei ole tuumarelvaprogrammist loobunud. Olukord muutus veelgi pinevamaks detsembri lõpus, kui Põhja-Korea teatas kavatsusest taaskäivitada plutooniumi tootev tuumareaktor ja saatis ÜRO inspektorid maalt välja.