Oma esimeses avalduses enam kui kuu pärast rünnakut, märkis paariariik, et juurdleb põhjalikult väidet, mille kohaselt USA Föderaalsel Juurdlusbürool (FBI) oli rünnakus etendada oma osa, vahendab uudistekanal BBC.

22. veebruaril leidis aset äärmiselt tõsine terrorirünnak, kui relvarühitus ründas Põhja-Korea saatkonda Hispaanias, märkis Põhja-Korea välisministeerium.

Teadaolevalt tungis kümneliikmeline jõuk tol päeval saatkonna hoonesse Madridis, sidus kaheksa saatkonnatöötajat kinni ja korraldas neile vägivaldse ülekuulamise. Tunde hiljem põgenes jõuk saatkonna autodega, jättes need hiljem maha.

Intsident leidis aset viis päeva enne Donald Trumpi ja Kim Jong-uni tippkohtumist ja Hispaania kohtudokumentide kohaselt oli üks kurjategijaist USA kodanik ja teine USA-s resideeriv mehhiklane. Jäljed viivat uurijate sõnul aga USA luureagentuurideni, millega salk väidetavalt varastatud teavet jagas.

Organisatsioon esitles end Kimi-vastase organisatsiooni liikmetena ja soovitas Põhja-Korea asjuril poolt vahetada, millest viimane aga keeldus. Jõuk oli varustatud külmrelvade ja püstolimakettidega ning nad võtsid lahkudes kaasa mobiiltelefoni, kaks arvutit, mälupulki ja mitu kõvaketast.

Hiljem jagunesid nad neljaks rühmaks, sõitsid Portugali ja istusid USA-sse viivatele lennukitele.

FBI keeldus kommentaarist. USA-s ühtegi isikut saatkonna ründamise pärast vahistatud ei ole.

Ajakirjandusele saatis aga sel nädalal pressiteate Kimi-vastane ühendus Vaba Joseon (endise nimega Cheollima Omakaitse), kes võttis rünnaku omaks ja märkis, et režiimi saatkondi kasutatakse relva- ja narkoäri kattevarjuna FBI-ga olevat nad infot jaganud vabatahtlikult, tehes seda USA ametnike palvel.

Ajaleht El Pais märkis Hispaania luurele toetudes, et vähemalt kahel salga liikmel on seos CIA-ga. Ameeriklased olevat seotust hispaanlastele küll eitanud, ent hispaanlased pidasid vastust ebausutavaks.