Põhja-Korea režiimi teatel startis rakett edukalt riigi lääneranniku kosmosekeskusest ning satelliit, mida rakett kandis, viidi ette määratud orbiidile, vahendab CNN.

Naaberriigid kinnitasid raketi starti kolmapäeva hommikul ning selle lendu lõunasse üle Jaapani Okinawa saare.

Paljud riigid, sealhulgas USA ja Lõuna-Korea peavad raketi väljalaskmist ballistilise raketi tehnoloogia katsetuseks. Tuumarelva omanikust Põhja-Korea kinnitab aga, et tema eesmärk on viia kosmosesse teaduslik satelliit.

Kiiresti mõistis Pyongyangi sammu kolmapäeval hukka Suurbritannia, teatades, et see rikub ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioone.

„See provokatiivne tegu suurendab pingeid regioonis,“ ütles Briti välisminister William Hague oma avalduses. Hague'i sõnul taunib ta fakti, et Põhja-Korea peab raketi väljalaskmist prioriteediks oma rahva elujärje parandamise ees.

USA-le tuli raketi start üllatusena, kolmapäeval seda ei oodatud, teatas USA kõrge ametnik.

Jaapani valitsus teatas, et usub, et üks osa raketist kukkus merre Korea poolsaare juures, teine Ida-Hiina merre ja kolmas Filipiinide juures.

„On äärmiselt kahetsusväärne, et Põhja-Korea viis raketi väljalaskmise läbi vaatamata meie protestile,“ ütles Jaapani valitsuskabineti peasekretär Osamu Fujimura pressikonverentsil Tokyos. „See ei ole vastuvõetav ja me protesteerime tugevalt selle vastu.“

Rakett paistis järgivat trajektoori, mida oodati, ütles USA ametnik, hoiatades, et andmeid alles analüüsitakse.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap teatas, et president Lee Myung-bak kutsus Soulis kokku erakorralise julgeolekualase nõupidamise.