Värskes avalduses teatab kommunistlik riik, et on sisenenud Lõuna-Koreaga sõjaseisukorda ja lubab igasugustele provokatsioonidele vastata halastamatu rünnakuga, vahendab uudisteagentuur AP.

"Kauakestnud olukord Korea poolsaarel, mis polnud ei sõda ega rahu, on lõpuks läbi," seisis avalduses.

Võimud lisasid, et kogu suhtlus lõunanaabriga leiab edaspidi aset vastavalt sõjaaja seadustele.

Uudisteagentuuri BBC hinnangul oleks täiemahuline sõda ebatõenäoline, kuid iga väiksemgi viga võib selle vallandada.

USA suhtub sõjaseisukorra väljakuulutamisesse äärmiselt tõsiselt, teatas Pentagon varahommikul.

Lõuna-Korea hinnangul ei ole aga tänases avalduses midagi uut ning nende sõnul on tegu jätkuva provokatsiooniga.

Venemaa kutsus osapooli üles "tegude eest vastutama ja end vaoshoidma," vahendab Leedu Delfi.

"Loodame kõigilt osapooltelt maksimaalset vastutustunnet ja vaoshoitust ning loodame, et keegi ei ületa piiri, kust tagasipöördumist enam ei ole," ütles Venemaa välisministeeriumi ametnik Grigori Logvinov.

Teravnenud pinged kahe Korea vahel

Põhja-Korea ähvardused lõunanaabri ja USA pihta on viimasel ajal muutunud igapäevasteks.

Eile andis Kim Jong-un käsu panna strateegilised raketid stardivalmis rünnakuks USA baasidele Lõuna-Koreas ja Vaikses ookeani piirkonnas.

Märtsi alguses kuulutas Põhja-Korea armee 1953. aastal Korea sõja lõpetanud vaherahuleppe kehtetuks.

Samuti katkestas Põhja-Korea telefoni otseliini Lõuna-Koreaga. Tegemist on hädaolukordadeks mõeldud sideliiniga kahepoolseks suhtlemiseks riikide vahel.

Ülemjuhatus teatas, et nüüd võidakse igal ajal igasuguse sihtmärgi pihta löök anda, olemata seotud vaherahuleppega, ning saavutada rahvuslik taasühinemine, mis on korea rahva südamesoov.

Ühendriigid lubavad seista Lõuna-Koreaga

USA kaitseminister Chuck Hagel hoiatas neljapäeval Põhja-Korea kasvava ohu eest ja ütles, et Ühendriigid on "mis tahes olukorraks" valmis.

"Kõik põhjakorealaste ähvardused valmistavad meile sügavat muret. Suhtume kõigesse, mida nad ütlevad ja teevad, äärmiselt tõsiselt. Nad peavad lõpetama rahu ähvardamise - see ei tule kellelegi kasuks," ütles Pentagoni esindaja ajakirjanikele.

USA strateegiline väejuhatus saatis sel nädalal Missouris asuvast Whitemani õhujõudude baasist kaks pommitajat B-2 Spirit pika kestvusega treeningmissioonile Lõuna-Koreasse, et demonstreerida toetust Lõuna-Koreale ja liitlastele Aasia-Vaikse ookeani regioonis.

„Ühendriigid on vankumatud oma liitlaskohustuse täimisel Korea Vabariigi kaitsmiseks, agressiooni ärahoidmiseks ning rahu ja stabiilsuse tagamiseks regioonis,“ teatas ühendatud väejuhatus.