IAEA kinnitas kutse saamist, kuid ei täpsustanud kohe üksikasju visiidi aja või tingimuste kohta, vahendab BNS.

Organisatsiooni ametlikus teates märgitakse, et külastuse üksikasju arutatakse Põhja-Korea ja teiste huvitatud osapooltega.

"Meie seisukoht on, et me järgime 29. veebruaril väljakuulutatud Põhja-Korea ja USA kokkulepet täielikult ning selle eesmärgiga saatsime kutse IAEA vaatlejatele meie riigi külastamiseks," ütles Põhja-Korea tuumakõneluste juht Ri Yong Ho.

Põhja-Korea kutse saabus kohale juba reedel ehk samal ajal, kui riik teatas "rahumeelse satelliidi" orbiidile saatmise kavatsusest.

Põhja-Korea lubas veel sel pühapäeval jätkata plaaniga uue kaugmaaraketi väljatulistamiseks, tõrjudes lääneriikide kriitikat, mille kohaselt raketikatsetus võib seada ohtu hiljutised diplomaatilised sammud.

"Põhja-Korea ja USA lepe on üks ja satelliidiga seonduv hoopis teine asi," sõnas Ri, kelle hinnangul pole Ühendriikidel sellega seoses mingisugust ettekäänet oma abilubadustest taganeda.

Pyongyang teatas reedel plaanist viia uue raketiga orbiidile satelliit, plaan on osa riigi rajaja Kim Il Sungi sajanda sünniaastapäeva pidustustest. USA välisministeeriumi ja teiste riikide hinnangul on satelliidijutt lihtsalt osav kattevari raketikatsetusele.

Märtsi algul nõustus Põhja-Korea peatama kaugmaarakettide katsetused ning tegema vastutasuks USA toiduabi eest tuumajäreleandmisi.

Kuigi tuumakokkulepe on pingeid leevendanud, on see alles esimene samm 2009. aastal katkenud tuumadesarmeerimiskõneluste jätkamise suunas.

Põhja-Korea suhted Lõuna-Koreaga on endiselt jahedad ning julgeolekukonverentsi korraldajate sõnul kahe Korea esindajad omavahel eraldi ei kohtunud. USA sõnul nõuavad paremad suhted Põhja-Koreaga eelnevalt Pyongyangi ja Souli suhete paranemist.

Lõuna-Korea taasühinemisminister Yu Woo-ik on andnud mõista, et Lõuna-Korea on kõnelusteks valmis. USA on omakorda kinnitanud, et ei lase hiljutistel edusammudel Põhja-Korea suunal mõjutada USA ja Lõuna-Korea tihedaid sidemeid.