Kaadrid riigitelevisoonist jätavad mulje võimsast ja patriootlikust riigist, kuid väljaspool pealinna seisavad miljonid inimesed silmitsi raskete oludega.

"Minu perekond otsustas sooritada enesetapu, sest meil ei olnud kolm päeva midagi süüa," ütles Põhja-Koreast põgenenud naine uudisteagentuurile ITN.

"Me otsustasime surnuks nälgida, kuid minus tekkis siiski soov elada. Otsustasin oma maja 30 kilo riisi eest maha müüa."

Naine põgenes Korea Rahvademokraatlikust Vabariigist vahetult pärast Kim Jong-un'i võimuletulekut eelmisel aastal - ta palus anonüümsust, kartes oma perekonna pärast, kes viibib siiani Põhja-Koreas.

"Ellujäämiseks pidin ma rohtu sööma. Inimesed korjasid lehti ja rohtu ning tegid neist suppi," ütles nüüd Lõuna-Koreas elav naine.

Teated sotsialistlikust riigist viitavad sellele, et toiduhinnad on viimase aasta jooksul kolm korda tõusnud.

Ellujäämiseks tegeletakse kannibalismiga

Väljaspool Pyongyangi on olukord nii halb, et inimesed peavad ellujäämiseks tegelema kannibalismiga.

Jaanuaris hukati nälgiv mees, kes tappis toiduks oma kaks last.

Informaatori sõnul tappis isa vanima tütre, kui naine oli tööasjus kodust ära sõitnud, ning tappis seejärel ka poja, sest viimane oli mõrva pealt näinud. Kui naine koju naasis, ütles mees talle, et neil on liha, kuid naine hakkas kahtlustama ja võttis ühendust võimudega, kes leidsid osa laste surnukehadest.

Uudisteagentuur Asia Press väitis, et üks mees kaevas üles oma lapselapse laiba ja sõi seda ning teine keetis toiduks oma enese lapse.

Nälg põllumajanduslikes Põhja- ja Lõuna-Hwanghae provintsides arvatakse olevat tapnud kuni 10 000 inimest ning kardetakse, et kannibalismijuhtumite arv kasvab.

Reporterite sõnul süvenes näljahäda pärast seda, kui kahe provintsi elanikelt konfiskeeriti toiduained ja anti pealinna Pyongyangi elanikele.

Vaatamata teadetele laialdasest näljahädast on 30-aastane valitseja Kim Jong-un kulutanud viimastel kuudel suuri summasid kahele raketistardile.


Kommunistlik kants

Põhja-Koreas elab ligi 24 miljonit elanikku. Neist umbes 200 000 arvatakse olevat sunnitöölaagrites.

Nälga on surnud kuni kolm miljonit inimest.

Sajad tuhanded on üritanud põgeneda, kuid vähesed pääsevad Lõuna-Koreasse – viimasel ajal saab seal asüüli umbes 3000 inimest aastas.

Humanitaarabiorganisatsioonid on andnud teada uuest nälja­hädast Põhja-Koreas, just nii nagu Kim Il-sungi surma järel...