Võimul oleva Kimide dünastia kolmandal esindajal Kim Jong-unil, kes asus ametikohale pärast oma isa surma 2011. aastal, ei ole ühtki kindlat järeltulijat ning ei ole ka selge, kes juhiks tuumariiki tema teovõimetuse korral, vahendab uudistekanal Al Jazeera.

Ajakirjanduses ilmunud spekulatsioonid hõlmavad teooriat, mille kohaselt riigijuht on koroonaviiruse hirmus pealinnast lahkunud, aga on ka teateid, et Kim sai raskelt viga või on raskelt haige.

Ehkki usaldusväärset infot Kimi tervisliku seisundi kohta pole, on viimastel päevadel sotsiaalmeedias levinud teated riigijuhi väidetavast surmast.

36-aastane raskelt ülekaaluline Kim on kadunud avalikkuse eest varemgi. Tähelepanuväärsem seik tuleb 2014. aastast, kui ta ei ilmunud välja tervelt kuu aega. Kui ta seda lõpuks tegi, näitas Põhja-Korea riigitelevisioon teda kepi najal lonkamas.

USA-st tegutsev mõttekoda teatas pühapäeval, tuginedes satelliitfotodele, et tõenäoliselt Kimile kuuluvat rongi nähti riigi idaosas Wonsani kuurortlinnas. Rong seisis jaamas, mis on reserveeritud Kimi perekonnale, 21. aprillist kuni 23. aprillini, teatas portaal 38North.

Vaikus Põhja-Korea kanalites

Viimati ilmus lõik Kimist Põhja-Korea riigimeedias 11. aprillil. 15. aprillil, mil tähistati Põhja-Korea tähtsaimat püha, riigi asutaja Kim Il-sungi sünniaastapäeva, ei olnud riigijuhist aga enam midagi kuulda.

Lõuna-Korea Sejongi instituudi Põhja-Korea uuringute keskuse direktor Cheong Seong-chang ütles ajalehele The New York Times, et Kimi mitte ilmumine oma vanaisa mausoleumi juubelipidustuste ajal oleks tavaolukorras "mõeldamatu", kirjeldades seda kui selle maa "lähimat asja jumalateotusele".

Ametlikes avaldustes pole Kimi viimastel päevadel silmatorkavalt mainitud ning riigimeedia ei ole endiselt avaldanud kaadreid 14. aprilli raketikatsetusest, millel riigijuht pidanuks osalema.

Hoolimata sellest teatas Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA laupäeval, et Kim sai Vene Föderatsiooni Kommunistliku Partei keskkomitee esimehelt tervitussõnumi Venemaa president Vladimir Putiniga toimunud tippkohtumise esimesel aastapäeval.

Tunnustatud väljaanne Daily NK teatas varem sel nädalal, et Kim taastus 12. aprillil tehtud südame-veresoonkonna protseduurist. Telekanal CNN väitis omalt poolt, et USA monitoorib luureandmeid, mille kohaselt Põhja-Korea liidri tervis on pärast hiljutist operatsiooni tõsises ohus. Lõuna-Korea ja Hiina ametnikud lükkasid aga väite raskest tervislikust seisundist neljapäeval ümber, öeldes, et märke sellest pole.

Laupäeval tulid aga uudisteagentuuri Reuters vahendusel teated, et Hiina saatis rühma ametnikke, sh meditsiinieksperdid Põhja-Koreasse, et nõustada seda Kimi osas. Hiina Kommunistliku Partei rahvusvaheliste suhete osakonna kõrge ametniku juhitav delegatsioon lahkus Pekingist Põhja-Koreasse neljapäeval, väitsid kaks ametnikku Reutersile.

Uudisteagentuur viitas ka kolmele USA president Donald Trumpi administratsiooni ametnikule, kes ütlesid, et jätkuv vaikus Põhja-Korea meedias Kimi asukoha kohta on suurendanud muret tema olukorra pärast.