Souli teatel avas Põhja-Korea piiril „turmtule“ kohaliku aja järgi kell 15.52.

Miks Põhja-Koreast tuli avati, ei ole praegu veel teada, kuid laske piiril on viimase seisuga tehtud juba mitu.

Tuli avati Lõuna-Korea territooriumil asuvate valjuhääldite pihta, mida Soul kasutab kommunistliku riigi vastase propaganda tegemiseks. Pyongyang on ähvardanud „propagandakõlareid“ varem korduvalt rünnata.

Ükski inimene teadaolevalt lõuna pool piiri surma ei ole saanud, samuti ei ole teatatud mingitest purustustest, edastab Lõuna-Korea uudisteagentuuri informatsiooni telekanal CNN.

Lõuna-Korea armee on viidud kõrgeimale võimalikule valmisolekutasemele.

Soulis koguneb neil minutitel erakorraliselt Riiklik Julgeolekunõukogu, et otsustada, kuidas reageerida. Lõuna-Korea pool on juba nimetanud piirialal toimunut rünnakuks ja teadaolevalt on Soul andnud ka korralduse avada vastutuli.

Lõuna-Korea kaitseministri sõnul tulistati Põhja-Koreasse mitu tosinat 155-millimeetrist mürsku.

Lõuna-Korea võimud on andnud käsu tsiviilelanikel piirialadelt evakueeruda.

Pyongyang kommenteeris mõni tund pärast rünnaku toimumist seda napisõnaliselt, lubades sõjategevust jätkata, kui Soul ei anna käsku propagandasõda piiril lõpetada.

Situatsioon Korea poolsaarel on viimastel nädalatel taas pingestunud. Soul otsustas pärast Põhja-Korea miinirünnakut eelmisel nädalal, et teeb taas kord pärast 11-aastast vaheaega algust propagandaoperatsioonidega piiril, kasutades nii lendlehtede kommunistlikku riiki saatmist kui ka kõlaritest lääneliku ja Kim Jong-uni halvustava sõnumi edastamist.

Põhja-Korea nimetas propaganda tegemist „avalikuks sõjakuulutuseks“ ja kuulutas riikliku uudisteagentuuri vahendusel, et „[Souli] marionettväed ei tohiks unustada, et Lõuna-Korea võib mõtlematute lendlehtede levitamise tõttu tulemereks muutuda“.