Lõuna-Korea president Lee Myung-bak andis pühapäevasel erakorralisel koosolekul riigi julgeoleku eest vastutavatele ministritele käsu tegeleda resolutselt ja ühemõtteliselt Põhja-Korea viimatiste ähvardustega. Esmaspäeva hommikul lendab Lee USA-sse, vahendab Associated Press.

Põhja-Korea ajalehes Rodong Sinmun ilmunud ja riikliku uudisteagentuuri vahendatud kommentaaris väideti, et USA hoiab Lõuna-Koreas 1000 tuumarelva. Laupäeval väitis nädalaleht Tongil Sinbo, et USA paigutab Lõuna-Koreasse ja Jaapanisse tohutu hulga tuumarelvi.

„Korea Rahvademokraatlik Vabariik on täielikult valmis USA tuumarünnakuks ja Korea poolsaar on muutumas piirkonnaks, kus võimalus tuumasõja puhkemiseks on suurim kogu maailmas,” kirjutas Tongil Sinbo.

USA armeestaabi pressiesindaja Soulis, Kim Yong-kyu ütles, et Põhja-Korea viimased süüdistused on põhjendamatud ja USA-l ei ole Lõuna-Koreas ühtki tuumapommi. USA taktikalised tuumarelvad viidi Lõuna-Koreast ära väidetavalt 1991. aastal.

Laupäeval ähvardas Põhja-Korea välisministeerium sõjaga iga riiki, mis julgeks ÜRO sanktsioonide põhjal peatada Põhja-Korea laevu.

Arvatakse, et Põhja-Koreal on piisavalt plutooniumi vähemalt poole tosina aatomipommi loomiseks.