Põhja-Korea kinnitas teisipäeval kolmanda tuumakatsetuse edukat läbiviimist ja teatas, et tegemist oli vastusega "USA vaenulikkusele", teatab AFP BNS-i vahendusel.

Tuumakatsetus korraldati vähem kui 24 tundi enne seda, kui Obama, kes on seni üritanud Põhja-Koread paremate variantide puudumisel valdavalt eirata, esineb kongressi kodade ühisistungil kõnega olukorrast riigis.

Tuumakatsetuse järel esines Obama avaldusega, milles nimetas katsetust provokatsiooniks ja märkis, et Põhja-Korea kujutab endast ohtu USA rahvuslikule julgeolekule ning rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule.

Eelmised kaks tuumakatsetust korraldas Põhja-Korea USA riigipühade ajal. Esimene katsetus korraldati 2006. aasta oktoobris Kolumbuse päeval ning teine 2009. aasta mais mälestuspäeval. Lisaks korraldas Pyongyang 2006. aasta 4. juulil - Ameerika iseseisvuspäeval - ballistilise raketi katsetuse.

Ajastust võivad siiski seletada ka teised tegurid. 16. veebruaril on Põhja-Korea kauase liidri, 2011. aastal surnud Kim Jong-ili sünniaastapäev. Samuti võib seekordse katsetuse ajastus olla seotud Lõuna-Korea uue presidendi Park Geun-hye ametisseastumisega 25. veebruaril. Katsetus toimus Hiina kalendri uusaastapidustuste ajal, kui suur osa Hiinast puhkab. Põhja-Korea lähima liitlase Hiina ametlik meedia on olnud oma hoiatustes tuumakatsetuse korraldamise suhtes seekord ebatavaliselt otsekohene.

Paljud Põhja-Korea analüütikud leiavad siiski, et katsete ajastamisest ei tasu liiga palju välja lugeda, kuna režiimi peamised ajendid on siiski sisepoliitilised.