Korea Rahvademokraatlik Vabariik avaldab alati oma Tööpartei häälekandjas Rodong Sinmun taolisi ähvardusi, kui tal teravnevad suhted mõne teise riigiga, märgib Hiina RV agentuur Xinhua.

Praegune kriis on tingitud USA nurisemisest viivituste üle Korea poolsaare tuumavabaks muutmisel. Reedeses Põhja-Korea ajalehes Minju Jonson avaldatud ametlikus valitsuse teadandes asetatakse vastutus kriisi puhkemise üle kuuepoolsetes läbirääkimistel osalevatele riikidele, kes ei täida oma kohustusi Phjongjangi ees.

Mõlemad tänased avaldused on vastuseks USA süüdistustele väidetava korea-poolse venitamise pärast tuumaprogrammi peatamisel. Lähtuvalt 3. oktoobril 2006 sõlmitud kokkuleppest pidi Phjongjang avaldama 31. detsembriks 2007 andmed oma kõigi tuumaprogrammide kohta, kuid ei teinud seda.

Ameerika Ühendriikide teatasid vastuseks Phjongjangi tänastele avaldustele, et riigisekretär Condoleezza Rice’i abi Ida-Aasia küsimustes Christopher Hill viib antud küsimuses läbi konsultatsioonid kuuepoolsetes läbirääkimistes osalevate riikide esindajatega.

Põhja-Korea on siiski täitnud osa endale võetud kohustustest, näiteks on suletud riigi ainus, Yongbyonis asuv tuumareaktor. Vastutasuks lubasid USA, Venemaa, Hiina RV, Jaapan ja Põhja-Korea lõunanaaber talle majanduslikku abi osutada.