Põhja-Korea hoogustab pingutusi, et kaitsta ennast „USA tuumarünnaku ja ennetava löögi” eest , kui USA jätkab Põhja-Koreale „surve avaldamist tuumaküsimuse ettekäändel”, vahendab news.com.au teadet.

„Sellisel juhul on päevselge, et ei 13. veebruaril sõlmitud leppe teostamine ega edu kuuepoolsetel läbirääkimistel pole võimalikud,” teatasid sõjaväelased.

ÜRO relvainspektorid peaksid suunduma laupäeval Põhja-Koreasse. Viimasel ajal olid kasvamas lootused, et salatsev režiim alustab oma peamise tuumarajatise sulgemist osana veebruaris kuuepoolsetel läbirääkimistel sõlmitud leppest.

Põhja-Korea, mis tegi möödunud aastal oma esimese tuumapommikatsetuse, on korduvalt öelnud, et vajab tuumarelva, et hoida ära USA ennetav rünnak, mille eesmärgiks on riigivõimu kukutamine.

USA viis oma tuumarelvad Lõuna-Koreast välja 1991. aasta detsembris, kuid hoiab seal endiselt 29 500 sõjaväelast, kes on toeks Lõuna-Korea armeele.

„USA on Põhja-Korea suhtes sõjakalt vaenulik ja vormilises mõttes on riigid endiselt sõjajalal,” öeldakse avalduses, mille tegi väidetavalt Põhja-Korea armee piiriäärse Panmunjomi missiooni juht. „Sellises olukorras ei saa keegi eitada, et vastasseis Põhja-Korea demokraatliku rahvavabariigi ja USA vahel on elu ja surma küsimus.”

„Põhja-Korea demokraatliku rahvavabariigi vaieldamatu ja seaduslik õigus on omada kõiki vajalikke enesekaitsevahendeid selleks, et tulla toime USA ähvarduste ja väljapressimisega, et kaitsta oma õigust olemasoluks.”

Põhja-Korea armee soovib otseseid sõjalisi läbirääkimisi USA-ga.

Sõjaväe avalduses öeldakse, et läbirääkimistel arutataks Korea poolsaarel rahu ja julgeoleku tagamise tingimuste üle.

Washington on korduvalt väljendanud soovi arutleda suhete normaliseerumise ja rahuleppe teemadel, mis lõpetaks ametlikult Korea sõja, kuid ta on sidunud oma soovi Põhja-Korea tuumaprogrammi lõpetamisega.