Üheksas maakonnas olid tsiviilkaitseorganid kõrgendatud valmisolekus, kartes, et kordub pühapäevane tormiilm, mil hiiglaslikud raheterad tekitasid piirkonna põllumajandusele kahju umbes 200 miljoni euro ulatuses.

Pühapäeval sai vähemalt 20 inimest tennispalli suurustest raheteradest vigastada ning torm langetas Verona, Padua, Venezia ja Treviso piirkondades sadu puid.

Itaalia põllumeesteliidu teatel hävitas rahe maisi-, viinamarja-, puuvilja- ja oliivisaake.

Garda järve lähedal asuvad oliiviistandused, mille saagist tehakse eriti kõrgekvaliteedilist õli, hävisid tormis peaaegu täielikult. Farmerid hindasid kahju umbes 750.000 eurole.

Veronas said kannatada viinamarjaistandused, kus tuleb Bardolino veinide toormaterjal.

Tormi kätte jäid kümned tuhanded puhkajad Garda piirkonna populaarsetes kämpingutes. Rahe ja torm rebis telke ribadeks ja lükkas haagiselamuid kummuli.

Jääkuulid lõhkusid sadade autode klaase ning majade kivikatuseid.

Põhja-Itaalia sai rajuilmast eelmaiku esmaspäeval, mil torm mitmel pool puid maast juuris ja paduvihm maanteid uputas, tekitades liiklusseisakuid.

Bergamo lähedal Barbatas pääses 60 inimest napilt vigastustest, kui tuul suure telgi kummuli puhus.

Teisipäeval anti tormihäire Valle d’Aosta, Piemonte ja Liguuria provintsides. Tormiilm peaks liikuma rannikult itta Lombardia, Friuli ja Veneto poole, lõunasse Emilia Romagna ning põhja Toscana suunas, ennustasid meteoroloogid.

Kolmapäevaks lubati ilma paranemist.

Halba ilma põhjustab asjaolu, et niinimetatud Assooride antitsükloni moodustumine on tänavu tavalisest aeglasem. Antitsüklon on nagu kaitsekilp, mis hoiab Vahemere regiooni tormide eest. Kuna seda kilpi pole, on idast saabuv külm õhk ja läänest voolav soe õhk segunenud just Põhja-Itaalia kohal, selgitavad ilmateadlased.

Lähipäevil peaks ilm siiski paranema, loodavad nad.