Korrakaitsjate hinnangul oleks lõhkeseadeldis põhjustanud plahvatades märkimisväärset kahju, vahendab BNS.

"Kui pomm oleks lõhkenud, siis oleksid inimesed surma ja vigastada saanud," tõdes politseiülem Stephen Martin.

Politseinike hinnangul oli lõhkeseadeldises umbes 50 kilo isevalmistatud lõhkeainet. Pomm oli ehitatud õllevaati ja paigutatud varastatud autosse, mis seisis kohtuhoone juures parkimisplatsil.

Lõhkeseadeldise kohta saabus mitmeid hoiatuskõnesid, neist üks tehti lähedalasuvasse vanadekodusse, mille 40 elanikku evakueeriti.

Põhja-Iirimaa politseinikud avastasid viimati oktoobris Belfasti lennujaama autoparklas pommi ning tegid selle kahjutuks. Politseis ollakse arvamusel, et pommirünnakuid korraldavad iiri rahvuslased, kes vastustavad 1998. aasta rahulepet ning tahavad teha lõpu Briti kohalolekule Põhja-Iirimaal.

Ehkki peamised poolsõjaväelised rühmitused, teiste seas ka Iiri Vabariiklik Armee (IRA), on loobunud vägivaldsest võitlusest, pole siiski veel kõik äärmusrühmitused relvi maha pannud.

"Probleem on selles, et meil on väike rühm inimesi, kes pole nõus enamuse soovide ja tahtega ning kardetavasti näeme selliseid tegusid ka edaspidi tulevikus," lisas politseiülem Martin.

Septembri lõpul hoiatas julgeolekuteenistuse MI5 juht, et Suurbritannia mandriosas võivad korraldada terrorirünnakuid Iiri vabariiklaste rühmitused, kes on vastu Briti võimule Põhja- Iirimaal.

Rünnakud said uue hoo eelmise aasta 13. aprilliga alanud nädalal, mil algas politsei- ja kohtuvõimu üleminek Londonilt Põhja-Iiri ühtsusvalitsusele. Põhja-Iiri justiitsreformi peetakse julgeimaks sammuks pärast 1998. aasta Suure Reede rahulepet, mis lõpetas kolm aastakümmet kestnud ja 3600 inimelu nõudnud vägivalla protestantide ja katoliiklaste vahel.