Kasutades sõnumi edastamiseks kokkulepitud koodi võttis rühmitus vastutuse tulistamise eest, kus hukkus kaks Briti sõdurit ning sai haavata veel neli inimest, vahendab BBC.

Tõeline IRA sai alguse 1997. aasta oktoobris, kui rahuprotsessi kasuks otsustanud IRA-st (täpsemalt Ajutisest IRA-st) ja selle poliitilisest tiivast Sinn Feinist eemaldus rühm võitlejaid, kes rahu sõlmimisele vastu olid.

Tõelise IRA hingel lasub ka üks Põhja-Iirimaa verisemaid rünnakuid - 1998. aasta augustis korraldas rühmitus Omagh' linnas pommiplahvatuse, milles hukkus 29 inimest.

Suurbritannia peaminister Gordon Brown ütles oma tänases pöördumises, et tehakse kõik, et mõrtsukad saaksid kohtu ette toodud. "Mitte ükski mõrtsukas ei saa rööbastelt välja ajada rahuprotsessi, millel on Põhja-Iirimaa suure enamuse toetus."

Põhja-Iirimaa praegune asepeaminister ja kunagine IRA liige Martin McGuiness ütles äsjase juhtumi kommentaariks, et keegi ei tohiks praegu öelda ega teha midagi, mis võiks Põhja-Iirimaa taas rahutusse ajajärku paisata. "Ma toetasin IRA-d kogu võitluse vältel, ma olin ise IRA liige, kuid praegu on sõda lõppenud," ütles Sinn Feini poliitik.

Sinn Feini president Gerry Adams kirjeldas juhtunut rünnakuna rahuprotsessile. "Neil inimestel ei ole toetust ega strateegiat, et jõuda ühendatud Iirimaani," lisas Adams. "Nende eesmärk on tuua Briti sõdurid tagasi Põhja-Iirimaa tänavatele. Nad tahavad hävitada viimase aja edusammud ja paisata Iirimaa tagasi konflikti."

Põhja-Iirimaa politseijuht sir Hugh Orde ütles, et tapatöö tõttu pole kavas rohkem sõjaväe eriüksusi juurde tuua. Samuti ei nõustunud ta spekulatsioonidega, et juhtunu oli põhjustatud sellest, et äsja teatati, et Põhja-Iirimaale tuuakse sõjaväe luureüksusi, kelle ülesandeks on põhivoolust lahku löönud iiri vabariiklaste jälgimine.

Ka Põhja-Iirimaa briti lojalistide poliitilised esindajad esinesid täna avaldustega, kus kutsuti kogukondi üles mitte kätte maksma. Samas nõuti, et iiri rahvuslaste ja vabariiklaste esindajad peavad "häälekalt" mõista andma, et äsjase tapmise sooritajad "ei oma mingit mandaati oma mõttetutele tegudele".