Neljapäeval ja reedel toimuval tippkohtumisel tõstatub kindlasti ka terrorismi teema, USA on mures, et liiga lõdvalt valvatavast Mehhiko piirist võivad peale illegaalsete immigrantide ja salakauba üle tulla ka terroristid, teatab Fox News.

Neljapäeval alanud kohtumise sissejuhatuseks külastasid liidrid vana Maiade templit Chichen-Itzas. Ühtlasi oli tippkohtumine esimene kord, kui veebruaris ametisse astunud Harper ja Bush omavahel kohtusid. Konservatiivne Harper vahetas välja liberaalide valitsuse, kelle võimu ajal olid Washingtoni ja Ottawa suhted üsna halvad.

Bushi ja Foxi põhiteemaks on illegaalne immigratsioon. USA-s elab 11 kuni 20 miljonit illegaalset immigranti, kellest suurem osa on pärit Ladina-Ameerikast, mehhiklasi on põhjanaabri juures illegaalselt hinnanguliselt kuus miljonit.

Bush on esitanud kongressile immigratsiooni puudutava seaduseelnõu, kuid tema enda partei konservatiivsem tiib peab seda kaugelt liiga leebeks, leides, et see sisuliselt legaliseerib lihtsalt riiki tulnud illegaalid ning julgustab sellega uute tulemist.

Illegaalne immigratsioon on kujunenud Ameerikas enne novembrikuiseid vahevalimisi kõige kuumemaks poliitiliseks teemaks. Vabariiklik partei ja eriti selle konservatiivsem tiib soovib üle 3000 kilomeetri pikkuse Mehhiko piiri karmilt sulgeda ning riigis olevaid illegaale, neid palkavaid ettevõtjaid ja varjavaid isikuid rangelt karistada. Sellele on vastu nii äriringkonnad kui demokraadid, ka Bush ise pooldab leebemat lähenemist.

Ühendriigid süüdistavad Mehhiko võime selles, et lõunanaaber ei tee omalt poolt suurt midagi piiri kontrollimiseks ja illegaalide voolu peatamiseks.