Oli 14. aprilli hilisõhtu. Ööpimeduses oli kuulda kauget tulistamist, mis äratas samal päeval kooli õppeperioodi lõpueksameid tegema saabunud õpilased. Kõik olid alguses kergendatud, kui veokitel saabunud laigulistes riietes ja armee sõdureid meenutanud relvastatud mehed lubasid 16-18-aastased tüdrukud ohutusse kohta viia. Chiboki linnas oli eelmise kahe kuu jooksul Boko Harami terroritegude tõttu rahutu olnud, vahendab Ilta-Sanomat.

Meeste käsul ronisid 276 koolis olnud tüdrukut ja noort naist hoovi pargitud veokite kastidesse ohutusse kohta viimist ootama. Osa meestest käis kooli laohoonet toidust tühjendamas. Siis süüdati kool põlema.

„Nad hakkasid karjuma Allahu akbar“ („Jumal on suur“)... Siis me teadsime,“ rääkis üks Boko Harami küüsist pääsenud tüdrukutest Associated Pressile.

Chiboki tüdrukutel oli tõeliselt halb õnn. Riiklike koolide uksed olid veebruaris suletud nagu ka kõigi teiste linna ja kogu Borno osariigi koolide uksed. Aasta algus oli Nigeeria kirdeosas rahutu. Boko Haram piinas umbes viie miljoni elanikuga piirkonda ning mitte kellelgi, eriti tüdrukutel ei olnud ohutu koolis käia. Esmaspäeval, 14. aprillil Chiboki tüdrukute kooli uksed siiski avati, et vanemate klasside õpilased saaksid järgmisel päeval lõpueksamitel osaleda.

Siis Boko Haram ründaski.

Mehi oli hinnanguliselt 200 ja nad olid nii raskelt relvastatud, et keegi ei julgenud vastu hakata.

„Nad küsisid ka, kus on kooli poisid, aga keegi ütles, et see kool on ainult tüdrukutele,“ ütles 16-aastane põgenema pääsenu.

Tal õnnestus põgeneda, kui üks mässuliste autodest tee peal üles ütles.

Autokastist maha hüpates märkasid tüdrukud, et taga olnud auto tuled süttisid. Nad ei teadnud, kas mässulised neid näevad. Nad peitsid end põõsastesse.

„Me ainult jooksime ja jooksime edasi. Ei olnud aega karta. Ma ainult jooksin,“ rääkis tüdruk. Ta on alati olnud uhke, et jookseb kiiremini kui tema kuus venda. „Nii ma ennast päästsin.“

Põgeneda õnnestus kokku umbes 50 tüdrukul. Osa ronis puude otsa ja varjas ennast seal, kuni autokolonn liikumist jätkas.

Põgenenud tüdrukud kohtusid teel. Nende õnneks sattus sinna ka kohalik mees jalgrattaga, kes nad koju juhatas.

Oletatavalt autodele jäänud tüdrukute teekonna esimene etapp oli Sambisa looduskaitseala. Külaelanikud nägid veokeid selles suunas mitmetest küladest läbi sõitmas. 60 000 ruutkilomeetri suurusest looduskaitsealast on kolonialismijärgsel ajal saanud Boko Harami terroristide peidupaik. Koolist on Kameruni piiril asuvasse Sambisasse vaid 40 kilomeetri pikkune teekond.

Pantvangis olevast 223 tüdrukust ei teatud enne esmaspäeva midagi. Associated Pressi andmetel on kaks tüdrukut maohammustuse tõttu surnud ja umbes 20 haigestunud ja halvas seisundis. Sambisa lähedal asuvate külade elanikud on rääkinud, et kooliõpilase moodi välja näinud tüdrukuid on liikunud üle piiride Tšaadi ja Kameruni koos laigulistes riites relvastatud meestega, aga keegi ei ole seda informatsiooni kinnitada suutnud. Viimastel päevadel on Sambisa piirkonda uurinud Nigeeria armee.

Inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) Nigeeria ekspert Mausi Segun kahtlustab, et osa tüdrukutest on sattunud Boko Harami ja sellega koostööd tegevate mässuliste seksiorjadeks. Boko Haram on naisi ja tüdrukuid ka varem röövinud, aga mitte kunagi nii palju korraga. Röövitute hulgas on nii kristlasi kui ka moslemeid.

„Võib olla, et pidevas liikumises olev terroriorganisatsioon vajas täiendavalt naisi ja tüdrukuid argitööde ja meeste seksuaalsete vajaduste eest hoolitsema,“ kirjutas Segun.

Sõnapaar boko haram on pärit inglise ja araabia mõjudega hausa keelest. Vabas tõlkes tähendab see „läänelik haridus on keelatud“. Boko Harami 2002. aastal asutanud Mohammed Yusuf leiab, et haridus rikub usu jumalasse. Veel ohustavad usku näiteks läänelik riietus ja valimistel osalemine.

Teatakse, et Boko Harami terroriste toetavad teised islamistlikud terroriorganisatsioonid Al-Shabab ja Al-Qaida.

Boko Haram on avaldanud pärast tüdrukute röövimist kaks videot. Ühes ähvardab alates 2009. aastast rühmitust juhtinud Abubakar Shekau tüdrukud turul meestele naisteks maha müüa.

Juhtnöörid väidab ta olevat saanud otse Allahilt. Ta hoiatas, et Nigeeria valitsus ja väärusulised ei sekkuks.

Teises videos ütles Shekau, et osa tüdrukutest on pöördunud islami usku ning et ta soovib nad Boko Harami vangistatud võitlejate vastu vahetada.