Vene võimude sõnul võis Stavropoli krais toimunud terroritegu olla mõeldud nädalavahetuse parlamendivalimiste häirimiseks, kus Putini liitlastele suurt edu ennustatakse.

“Uurijad kaaluvad võimalust, et plahvatus oli seotud valimistega,” ütles peaprokuratuuri esindaja Natalja Višnjakova.

Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) direktor Nikolai Patrušev teatas reede õhtupoolikul, et plahvatuse korraldasid kolm naist ja üks mees.

“Terroriaktist elektrirongis võttis osa kolm naist ja üks mees. Nende isikuid kindlaks teha ei õnnestunud. Olid kolm naist, kaks neist hüppasid vagunist välja vahetult enne plahvatust. Üks sai vigastada, ent vaevalt, et ta ellu jääb. Meesterahvas hukkus. Tema jalgade külge olid seotud granaadid. See oli enesetaputerrorist,” ütles Patrušev president Vladimir Putini juures toimunud nõupidamisel.

FSB juhi sõnul leiti plahvatuskoha lähistelt ka sõiduautod, millest jälgiti ning kontrolliti terroristide tegevust.

FSB pressiteenistusest öeldi Interfaxile, et uurijad leidsid sündmuskohalt mitmeid lõhkemata granaate ning koti, milles eeldatavalt asus isetehtud lõhkekeha.

Esialgsetel andmetel oli lõhkekeha valmistatud 6-10 kilost plastiidist.

Kremli-meelset erakonda juhtiv siseminister Boriss Grõzlov lubas rünnaku korraldajad tabada. “Maa põleb nende jalge all. Need elajad ei saa end kunagi julgelt tunda,” ütles minister.

Presidendi Lõuna Föderaalringkonna voliniku Aleksandr Korobeinikovi sõnul on FSB tugevdanud Stavropoli krais julgeolekumeetmeid. Karmima valve alla on võetud kõik transpordikommunikatsioonid, raudtee-, bussi- ja lennujaamad ning mitmed raudteelõigud.

Raudteeväed on asunud raudteed taastama, rongiliiklus loodetakse taastada juba mõne tunni pärast.

“Terroriakt toimus kella 7.40 paiku hommikul Stavropoli krais, hävitades rongi teise vaguni, mis paiskus külili,” ütles ministeeriumi esindaja.

Plahvatus toimus hetkel, mil õpilasi täis rong lahkus Jessentuki jaamast, suundudes Mineralnõje Vodõ linna poole. Inertsi mõjul jätkas rong liikumist ning peatus alles mõnekümne meetri pärast. Pool vagunit hävis pea täielikult, sellel pole katust ega seinu.

Plahvatuskohal hukkus 31 inimest, veel kuus suri hiljem haiglas. Piirkonna haiglates on ravil 147 inimest.

Moskvast saadeti plahvatuskoha poole teele lennukitäis päästetöötajaid ja varustust.

See oli juba teine taoline rünnak samal rongiliinil viimase kolme kuu jooksul. Septembris toimunud plahvatuses hukkus kuus inimest, kuid toona väitis miilits, et süüdi ei olnud tšetšeenid.

Tšetšeeni võitlejate radikaalsem tiib on viimasel ajal korraldanud suitsiidiplahvatusi, mida panevad toime enamasti naised. Nii Tšetšeenias kui mujal Venemaal on neis plahvatustes hukkunud kümneid inimesi.

Venemaal toimuvad 7. detsembril parlamendivalimised.